İsrail güçleri Mescid-i Aksa’da barışçıl kalabalığa saldırdı

Sahada bulunan Uluslararası Af Örgütü çalışanları, İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa’da dün öğleden sonra toplanan barışçıl Filistinlilere saldırdığını belirtti. Filistinliler, İsrail tarafından Mescid-i Aksa’ya getirilen güvenlik tedbirleri kaldırıldığından bu yana ilk kez toplanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Magdalena Mughrabi konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “İsrail güçleri önce Mescid-i Aksa Camii yerleşkesinin girişinde ve içinde duran barışçıl kalabalığa karşı ses bombaları, göz yaşartıcı bombalar ve sünger uçlu mermiler kullandı. Bu, tamamıyla nedensiz bir saldırı gibi duruyordu. Bazı Filistinliler boş su şişeleri fırlatarak karşılık verdi. Diğerleri ise taş attı.”

“Barışçıl bir şekilde toplanan kalabalığı dağıtmak için gereksiz ve aşırı güç kullanmak İsrail’in Filistinlilerin barışçıl toplantı hakkını korumak konusundaki yükümlülüklerinin açıkça bir ihlalidir,” diyen Mughrabi sözlerini şöyle sürdürdü: “İsrail yetkilileri, bu durumunun kontrolden çıkmasını ve daha fazla kan akmasını önlemek için derhal güvenlik güçlerini dizginlemelidir.”

Filistin Kızılayı dün Mescid-i Aksa’nın içinde ve çevresinde en az 96 Filistinli’nin yaralandığını açıkladı. Olayların başlangıcından bu yana, Kudüs dahil olmak üzere Batı Şeria’daki protestolar ve çatışmalarda dört Filistinli İsrail güçleri tarafından öldürüldü, 1090’ın üzerinde Filistinli ise yaralandı.