İsrail Batı Şeria’daki Toprakları Yasa Dışı Olarak Ele Geçirmeyi Durdurmalı

Uluslararası Af Örgütü, İsrail yetkililerinin Batı Şeria’daki yaklaşık 1000 hektarlık alana el koyma planının yasa dışı olduğunu ve bu planın derhal iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther, “İsrail’in Batı Şeria’da yeni yerleşim alanları için yasa dışı yolla elinde tuttuğu topraklarla ilgili stratejisi bir daha başlamamak üzere durmalıdır. Sadece uluslararası hukuk dahilinde yasa dışı değil, aynı zamanda büyük ölçüde Filistinlilerin insan haklarının geniş çaplı bir şekilde ihlaline yol açmaktadır. İsrail kabinesinin Haziran ayında İsrailli üç gencin üzücü bir şekilde öldürülmelerine tepki olarak toprak işgalini meşru gösterdiğine dair basında çıkan haberler, bunun toplu cezalandırma eylemi olduğu ve İsrail’in uluslararası hukuk uyarınca sahip olduğu yükümlülüklerden gittikçe daha da uzaklaştığı izlenimini veriyor” diye konuştu.

Pazar günü ordu kontrolündeki İsrail Sivil İdaresi tarafından duyurulan planlar, Beytüllahim bölgesindeki en az beş Filistin köyünü doğrudan etkiliyor.

Bu, İşgal Altındaki Filistin Toprakları'da 1980’den beri ele geçirilen en geniş topraktı.

İsrail'in yasayı kendine göre yorumlayarak topraklarına toprak katması Osmanlı dönemine dayanıyor. Bu yasaya göre eğer bir alan birbirini izleyen yıllarda işlenmediyse ya da o alanda çiftçilik yapılmadıysa, bahsedilen topraklar devlet toprağı olarak ilan ediliyordu.

Batı Şeria’nın yaklaşık yüzde kırkı daha şimdiden İsrail tarafından “devlet” toprağı olarak sınıflandırıldı.