İran önde gelen insan hakları avukatını serbest bıraktı

Uluslararası Af Örgütü önde gelen insan hakları avukatı Nesrin Sotoudeh ve en az 11 siyasi aktivistin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılıyor.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui “Bu serbest bırakılmalar olumlu bir adım fakat bu sadece barışçıl bir şekilde haklarını kullandıkları için tutulan düşünce mahkûmlarının serbest bırakılmasının yolunu açan ilk adım olmalı” diye konuştu.

Nesrin Sotoudeh Eylül 2010’da aralarında İnsan Hakları Savunucuları Merkezi’ne (CHDR) üye olmanın da olduğu, “sistem karşıtı propaganda yapma” ve “milli güvenliğe karşı davranma” suçlarından altı yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

Uluslararası Af Örgütü kendisini düşünce mahkûmu ilan ederek derhal ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılması için kampanya düzenledi. Nesrin Sotoudeh serbest bırakılması için harekete geçen tüm Uluslararası Af Örgütü aktivistlerine teşekkür etti: “Benim için gösterdiğiniz gayretin başından beri farkındaydım. Size ve Uluslararası Af Örgütü çalışanlarına teşekkür ederim.”

Hassiba Hadj Sahraoui, “Bu sadece sembolik bir önlem olmanın ötesine geçmeli, İran yetkilileri şimdi Sotoudeh’nin cezasını bozmalı, seyahat yasağını ve mesleğini icra etmesine yönelik yasağı iptal etmeli. Aynı zamanda insan haklarını savunmak için çalışanları taciz etme ve hapis cezasına mahkûm etme rutinine son vermeli” dedi.

İran yetkilileri avukatın serbest bırakılma sebebini açıklamadı ve koşulsuz olup olmadığına dair bilgi de vermedi.

Hassiba Hadj Sahraoui, “Nesrin Sotoudeh ve diğerlerinin serbest bırakılması İran’ın insan hakları alanındaki politikaları ile ilgili; yetkililerin eleştiride bulunanlar ve barışçıl aktivistlerle nasıl başa çıkacağı konusunda esaslı bir değişim niteliğinde olmalı. Aksi halde gelecek hafta New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesinde hesaplanmış bir halkla ilişkiler gösterisi olarak görülme riski taşıyor” dedi.

Nesrin Sotoudeh’nin gözaltında yaşadıkları, İran’ın adı kötüye çıkmış cezaevlerinde siyasi mahkûmların maruz kaldığı muamelenin bir sembolü. Eşi Rıza Khandan ve iki genç çocuğunun kendisini düzenli olarak ziyaret etmesi engellendi. Bir seferinde, Nesrin’in serbest bırakılmasını güvence altına almak için barışçıl bir şekilde savunuculuk yapan eşi Rıza bir geceliğine tutuldu.

Yetkililer aynı zamanda 2012’de 13 yaşındaki kızı için de seyahat yasağı koymuştu. Nesrin Sotoudeh cezaevindeyken 49 günlük açlık grevine girmişti. Yetkililer kızına yönelik seyahat yasağını kaldırdıklarında Sotoudeh açlık grevine son vermişti.