İran: Kadınlara sınırlı sayıda maç bileti satılması, art niyetli bir reklam kampanyasıdır

10 Ekim’de İran-Kamboçya Dünya Kupası eleme maçı Tahran’daki Azadi Stadyumu’nda oynanacak. Bugün oynanacak maç öncesinde bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü, kadınların futbol stadyumlarındaki maçlara katılmalarının önündeki tüm engellerin İran yetkilileri tarafından kaldırılması gerektiğini söyledi.

İran-Kamboçya maçı, Seher Hudayari’nin şok edici ölümünden bu yana kadınların Azadi Stadyumu’na girmesine izin verileceği ilk maç olacak. Hudayari stadyuma girmek istediği için çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kalmış, ifade vermesi için mahkemeye çağrılmış ve bu nedenle geçen ay vücudunu ateşe vermişti.

Yetkililer, maç için kadınlara satılacak bilet sayısına sınırlama getirdi. Stadyumun yalnızca dört kısmı kadın seyircilere ayrıldı ve bu kısımların toplamında 3.500 kadar koltuk bulunuyor. Azadi Stadyumu’nun toplam kapasitesi ise yaklaşık 78.000 kişi.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İran’ın futbol maçını izlemek üzere belirli sayıda kadının stadyuma girmesine izin verme kararı, tüm dünyanın Seher Hudayari’nin trajik ölümü karşısında verdiği tepkiler üzerine, İran’ın imajını temize çıkarmak için yaptığı art niyetli bir reklam kampanyasıdır” dedi.

 “Kadınların futbol stadyumlarına erişimini engelleyen yasağın tamamıyla ortadan kaldırılması dışındaki her şey Seher Hudayari’nin hatırasına saygısızlık olup, İran’da bu yasağın kaldırılması için cesaretle kampanya yürüten tüm kadınların haklarına da saldırı teşkil eder.”

“İran yetkilileri futbol maçlarını izlemek isteyen kadınlara yönelik ayrımcı muameleye ilişkin gönülsüz adımlar atmak yerine, kadınların ülkenin dört bir yanındaki İran ligi maçları da dahil olmak üzere futbol maçlarını izlemelerinin önündeki tüm kısıtlamaları kaldırmalıdır. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA da dahil olmak üzere uluslararası toplum, kadınların ayrımcılığa uğramadan tüm maçlara serbestçe katılmalarına izin verilmesini sağlamalıdır” diyen Luther, sözlerini şöyle sonlandırdı:

 “FIFA tüm faaliyetlerinde insan haklarına saygı göstermekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra, yönetmelikleri gereğince, uzun zamandır sürmesine izin verdiği bir durumu düzeltmek üzere zaman kaybetmeksizin kararlı adımlar atmak için gerekli güce de sahiptir.”

FIFA, kadınların tüm maçlar için tüm futbol stadyumlarına girmesine izin verilmesi gerektiğini açıklayarak bu konudaki tutumunu bir kez daha ortaya koymuştu. Bu çabalara rağmen İran yetkilileri, kadınların futbol maçlarına katılmalarının önündeki tüm kısıtlamaları kaldırmadı.

2018’in başlangıcından bu yana en az 400 kadın futbol stadyumlarına girmeye çalıştığı için gözaltına alındı, bazıları ise yargılandı. Uluslararası Af Örgütü, İran yetkililerine, stadyuma girmeye çalıştığı veya bu sınırlandırmaları protesto ettiği için yargılanma riskiyle karşı karşıya olan tüm kadınlara yönelik tüm suçlamaları derhal ve koşulsuz olarak düşürme çağrısında bulunuyor.