İran Güvenli Güçleri Aşırı ve Gereksiz Güç Kullanmaktan Kaçınmalı!
Uluslararası Af Örgütü, önceki gün İran'ın Batı Azerbaycan eyaletinde bulunan ve Kürt nüfusun ağırlıklı olarak yaşadığı Mahabad kentinde yaşanan olaylar ile ilgili bir açıklama yayımladı. Polisin gösterileri dağıtması üzerine yapılan açıklamada, "İran güvenlik güçleri aşırı ve gereksiz güç kullanmaktan kaçınmalıdır" denildi. Yetkililer, önceki gün gerçekleşen çatışmalarda, yedisi polis memuru olmak üzere en az 25 kişinin yaralandığını belirtmişti.
Önceki gece yaşanan şiddet olaylarından sonra, Mahabab ve Kürt nüfusun ağırlıklı olduğu diğer yerleşim yerlerinde tansiyonun yüksek olduğunu vurgulayan, Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Said Boumedouha, "Kolluk kuvvetlerinin kendilerini savunma hakkı ve kamu güvenliğini koruma görevi vardır, ancak yaşanabilecek protestolarda güç kullanırken uluslararası standartlara uymak zorundadırlar" dedi.
Boumedouha sözlerine şöyle devam etti: "Bunun yanında, protestocuların çoğunluğu barışçılken, azınlığın şiddet eylemlerini bastırmak için polisin ağır bir şekilde karşılık vermesi zaten bıçak sırtında olan tansiyonu daha da arttıracaktır. İranlı yetkililer protesto ve barışçıl toplanma hakkına saygı duymalıdır" dedi.
Önceki akşam kalabalık bir protestocu grubu, 25 yaşındaki İranlı Kürt kadın Farinaz Hosravani'nin dördüncü kattan düşerek hayatını kaybettiği Mahabad'ın dışındaki Tara Hotel'in önünde toplanarak bir gösteri gerçekleştirdi. Hosravani'nin ölüm nedeni henüz bilinmese de, olaylar bazı Mahabad sakinlerinin İran istihbaratı ve güvenlik güçlerinin Hosravani'yi tecavüzle tehdit etmesi üzerine gerçekleştiğini iddia etmesinden sonra patlak verdi. Bir valilik yetkilisi ise bu iddiayı yalanladı. Önceki akşam otelin önünde gerçekleşen gösteriler şiddet olaylarına dönüşürken, sosyal medyada yayılan bir videoda bazı protestocuların otelin bir kısmı yanarken taş fırlattığı ve oteli yağmaladığı görülüyor.
İran dışında yaşayan Kürt aktivistlere göre, şiddet olayları polisin göstericileri biber gazı, cop ve yüksek ihtimal gerçek mermilerle dağıtmak istemesi ve pek çok kişiyi yaralaması üzerine başladı. Uluslararası Af Örgütü'ne konuşan aktivistler, İstihbarat Bakanlığı'nın şimdiye kadar en az 20 kişiyi gözaltına alındığını, pek çok yaralı göstericinin de yakalanma korkusu nedeniyle hastaneye gitmekten kaçındığını ifade etti.
İran güvenlik güçlerinin, protestoları bastırmak için aşırı güç kullandığına dair bir sicili olduğunu hatırlatan Said Boumedouha, bu tavrın uluslararası hukukun dolaylı yoldan ihlali olduğunu belirtti. Boumedouha, "Yetkililer aşırı güç kullanmak ve protestocuları sindirmek yerine, hemen Hosravani'nin ölümüne neden olan durumlar hem de polisin protestoculara karşı aşırı güç kullanımıyla ilgili hızlı, tarafsız ve bağımsız bir soruşturma başlatmalıdır" dedi.
Uluslararası Af Örgütü, "uluslararası insan hakları hukuku ve standartlarına göre, sadece kesinlikle gerekli hallerde, meşru amaçlar doğrultusunda ve ölçülü bir şekilde güç kullanabilir. Ateşli silahlar ise yaşamın doğrudan tehdit edildiği veya hayati tehlike içeren yaralanmaları engellemek amacıyla kesinlikle kaçınılmaz olarak kullanılacağı durumlarda son çare olarak kullanabilir" açıklamasında bulundu.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir