Irak: Tuzhurmatu’daki ihlalleri araştırma komitesinin kurulması olumlu bir adım

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf bir açıklama yayımlayarak, Irak Parlamentosu’nun Kerkük’ün 65 kilometre güneyinde bulunan Tuzhurmatu kentinde yaşananları araştırmak üzere farklı etnik gruplardan insanlarin yer aldığı bir komitenin kurulmasını onayladığı haberlerine ilişkin şunları söyledi:

“Araştırma komitesinin kurulması olumlu bir adım. Tuzhurmatu’da yaşanan ihlallerin mağdurlarına adalet sağlanmasını güvence altına alabilecek olan bu adım, gelecekteki olası ihlaller ve istismarlara yönelik caydırıcı bir unsur da olabilir.

“Peşmerge güçleri ile Halk Savunma Birlikleri’nin (HPG) desteklediği Irak güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalar sonrasında 16 Ekim 2017’de on binlerce sivil evlerini terk etmeye zorlandı. Çoğunlukla Kürtlerin yaşadığı mahallelerde yüzlerce ev ve iş yeri yağmalandı, yakıldı ve tahrip edildi. Binlerce kişi dakikalar içerisinde evini, iş yerini ve sahip olduğu her şeyi yitirdi."

“Irak hükümeti, komitenin yaptığı araştırmanın kapsamlı, etkin ve şeffaf olmasını, mağdurlara eksiksiz onarım sağlanmasını ve komitenin bulgularının kamuoyuna sunulmasını güvence altına almalıdır. Bireysel cezai sorumluluğun bulunduğunu gösteren kanıtlar soruşturulmak üzere yargıya iletilmelidir,” diyen Maalouf, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Yerinden edilen aileler, bir daha evlerine geri dönüp dönemeyeceklerini bilmeden aylardır korku içinde yaşıyor. Yetkililer sorumlulardan hesap sormak için hızlı hareket etmeli ve ailelerin Tuzhurmatu’ya güvenli geri dönüşlerini güvence altına almalıdır.”

Arka Plan:

Uluslararası Af Örgütü, Halk Savunma Birlikleri’nin (HPG) desteklediği Irak güçlerinin Tuzhurmatu’nun kontrolünü ele geçirdiği 16 Ekim 2017 tarihinde ve bu tarihten kısa bir süre sonra kentte yaşanan ihlallere yönelik derinlemesine araştırma yapan ilk örgütlerden biriydi.

Birleşmiş Milletler 7 ve 14 Aralık 2017 tarihlerinde iki gözlemci heyeti Tuzhurmatu’da görevlendirerek durumu inceledi.