Irak güçlerinin köylülere soğuk kanlılıkla işkence etmesi ve öldürmesi soruşturulmalı

Uluslararası Af Örgütü, Irak Federal Polisi üniformaları giyen savaşçıların, Musul'un güneyinde ele geçirdikleri köylerdeki sakinlere işkence yaparak onları yargısız infaz ettiğine dair haberlerin derhal soruşturulmasını talep etti.

Yapılan açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü'nden araştırmacılar Musul'un güneybatısı ve güneyinde bulunan Ninova vilayetinin al-Şura ve al-Kayyara ilçelerine bağlı birkaç köyü ziyaret etti. Araştırmacılar, geçen Ekim ayında en az altı kişinin, kendilerine İslam Devleti adı veren silahlı grupla bağlantısı olduğu şüphesiyle yargısız infaz edildiğini gösteren deliller elde etti" denildi.

Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü Beyrut Bölgesel Ofisi'nin Araştırma Direktör Vekili Lynn Maalouf, "Federal Polis üniformalı adamlar birden fazla yasadışı öldürme gerçekleştirdi, Musul'un güneyinde bulunan köylerdeki sakinleri yakaladı ve sonra soğuk kanlılıkla kasten öldürdü. Bazı vakalarda sakinler infaz şeklinde kurşunlanarak öldürülmeden önce işkenceye uğradı" dedi.

Maalouf sözlerine şöyle devam etti: "Yakalanan kişilerin ve diğer savunmasız bireylerin kasten öldürülmesi uluslararası insancıl hukuka göre yasaklanmıştır ve bir savaş suçudur. Uluslararası hukuk kapsamında Irak yetkililerin, bu suçlar için hızlı, kapsamlı, tarafsız ve bağımsız soruşturmalar yürütmesi ve failleri adalet önüne çıkarması hayatidir. Ciddi suçları bastırma ve cezalandırmak için etkin önlemler olmaksızın, Musul harekatı sırasında diğer Irak köyleri ve kasabalarında bu tip savaş suçlarının tekrarlandığını görme riski vardır."