İHE programı gazetecilik eğitim kitabı "Hakları Hayata Geçirmek" yayımlandı
"Hakları Hayata Geçirmek: Gazeteciler için İnsan Hakları Eğitimi Atölyesi" adıyla basılan kitap, 2019 yılında başlanan basın atölyeleri programını desteklemek ve gazetecilere/gazeteci adaylarına yönelik insan hakları eğitimlerini güçlendirmek amacıyla yayımlandı.
Uluslararası Af Örgütü İnsan Hakları Eğitim Programı hem atölyelerine hem basılı yayınlarına devam ediyor. Ülkede insan hakları kültürünün yaygınlaşması için çalışmalar yürüten Af Örgütü, gazetecilerden yargı mensuplarına geniş bir ağda faaliyetlerini yürütüyor. Bu atölye çıktıları olan yayınlar ve destekleyici yayınların basımı da devam ediyor.
Hakları Hayata Geçirmek: Gazeteciler için İnsan Hakları Eğitimi Atölyesi adıyla basılan kitap, 2019 yılında başlanan basın atölyeleri programını desteklemek ve gazetecilere/gazeteci adaylarına yönelik insan hakları eğitimlerini güçlendirmek amacıyla yayımlandı. İnsan hakları eğitimi (İHE) yayını olan bu kitap, “Yerel Basına Yönelik İnsan Hakları Temelli Habercilik Atölyeleri” sonrası kazanılan deneyimler çerçevesinde güncelledi.
HAKLARI HAYATA GEÇİRMEK: GAZETECİLER İÇİN İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ ATÖLYESİ
PDF (TÜRKÇE)Hakları Hayata Geçirmek: Gazeteciler için İnsan Hakları Eğitimi kitabı, kadına yönelik şiddetin durdurulması amacıyla, Uluslararası Af Örgütü’nün küresel çapta yürüttüğü kampanyayı desteklemek için ilk kez 2005 yılında İngilizce yayımlandı. İnsan Hakları Eğitimi (İHE) yayını olan kitap, küresel bir insan hakları sorunu olan kadınlara ve kız çocuklara yönelik şiddetle mücadele amacıyla güncellenerek, gazetecilerle birlikte çalışan insan hakları eğiticileri için bu kez Türkçe hazırlandı.
Yayın gazetecilere yönelik iki günlük bir atölye çalışmasının nasıl organize edileceği ve yürütüleceğine dair detaylı yönergeleri içeriyor. Kitapta ayrıca kadın haklarının insan hakları olduğu vurgulanarak, katılımcılara kadın haklarına ilişkin çalışmaları gündelik gazetecilik pratiklerine uygulama yöntemleri aktarılıyor. Kitapta vaka çalışmaları, kolaylaştırıcılar için ipuçları ve atölye sırasında dağıtılabilecek yazılı içerikler ile faydalı kaynaklar ve arka plan bilgisi gibi her bir oturum için gerekli tüm destekleyici materyale yer veriliyor. Bu yayın, lobicilik, medyanın kullanımı ve ceza ve hukuk mahkemelerinde yasal savunuculuk gibi değişimi sağlamanın pratik yöntemleri ile ilgili bilgiler sunuyor. Aynı zamanda bir aktivist rehberi olan bu yayın kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için mücadele eden herkesin kullanımı için basılı ve PDF formatında oluşturuldu.
Çevirisini Melih Mol’un yaptığı kitapta Ece Öztan, İlkay Kara editörlük yaptı. Uluslararası Af Örgütü İHE ekibi Ceren Salmanoğlu ve Elif Göknur Bal kitabı yayına hazırladı.
Kitap Türkiye’de gazetecilere dönük eğitim programları düzenleyen sivil toplum kuruluşları ile paylaşılacak. Ayrıca kitabı ücretsiz olarak edinmek isteyenler [email protected] e- posta adresinden taleplerini paylaşabilecek.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’