Hindistan: Ölüm cezaları, kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmayacak
Hindistan Yüksek Mahkemesi, 2012’de Delhi’de bir otobüste genç bir kadına toplu tecavüz edip öldürmekle yargılanan dört sanıktan üçünün temyiz başvurusuyla ilgili karar verdi ve ölüm cezasını onadı. Uluslararası Af Örgütü Hindistan Programlar Direktörü Asmita Basu, Yüksek Mahkemenin sanıkların ölüm cezasını onama kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Maalesef ölüm cezaları, kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmaz. Ölüm cezasının cinsel şiddet veya herhangi başka bir suçu önlemek üzere caydırıcı olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok.”
“Hükümet, daha ziyade, yasaların etkin şekilde uygulanması için yeterli kaynak tahsis etmeli, mahkumiyet oranlarını iyileştirmeli ve istisnasız tüm davalarda adaleti sağlamalıdır.”
“Cinsel saldırı ve tecavüzle ilgili yasalarda değişiklik yapılırken tavsiyelerine başvurulan Yargıç Verma Komitesi bile tecavüz davalarında ölüm cezası uygulanmasına karşı çıkmıştı.”
Hindistan, 2017’de çıkardığı yeni yasalarla, ölüm cezasının kapsamını genişleten dünyadaki yalnızca üç ülkeden biri haline geldi.. Nisan 2018’de Merkezi Hükümet, 12 yaşındaki veya daha küçük kızlara tecavüz etmekten mahkum edilen kişiler için ölüm cezası getiren hükmü onayladı.
Asmita Basu, “Hindistan’daki kanun yapıcılar sıklıkla suçun üstesinden gelmek üzere sahip oldukları kararlığın bir sembolü olarak ölüm cezasına başvuruyor ve soruşturmaları, yargılamaları ve mağdurların ailelerine verilen desteği iyileştirmek gibi daha zor ve etkili çözümleri göz ardı etmeyi seçiyor. Çok acil olarak adli ve kurumsal anlamda kapsamlı düzenlemelere ihtiyacımız var” dedi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’