Hamas, Ramazan sonrası Gazze'de planladığı infazları durdurmalı
Uluslararası Af Örgütü Hamas yetkililerine, Ramazan Bayramı'ndan sonra gerçekleştirmeyi planladıkları infazları durdurma çağrısı yaptı.
Hamas Başsavcısı, geçen hafta bir açıklama yaparak mahkûm edilen bazı "suçluların" diğerlerine "ders" olması açısından halka açık bir şekilde infaz edileceklerini söyledi.
Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther, "Hamas yetkililerinin daha fazla infaz gerçekleştireceklerine dair son dönemde yaptığı bu ve diğer açıklamalar son derece rahatsızlık vericidir.
Hükümetlerin ceza gerektiren bir suç işlediğinden şüphe duyduğu kişileri adalete teslim etme hakkı ve sorumluluğu olduğunu biliyoruz. Fakat ölüm cezası acımasız ve insanlık dışıdır ve suçtan caydırma konusunda diğer cezalardan daha etkili olduğu yönünde hiçbir veri bulunmamaktadır" diye konuştu.
Risk altında bulunanlardan biri "H.M.A." olarak bilinen 27 yaşında biri, başka bir dava ile ilgili tutuklanmışken, işkence altında altı yaşında bir çocuğa tecavüz ettiği ve çocuğu öldürdüğü iddiasını “itiraf” etmesi için işkenceye maruz kaldı. Suç işlendiği sırada “H.M.A.” daha 18 yaşını doldurmamıştı.
Ardından 18 yaşın altındakilerin insan öldürme eylemlerinden dolayı ölüm cezasına mahkûm edilmesine izin vermeyen hem uluslararası standartlara hem de Filistin hukukuna aykırı bir şekilde, ölüm cezasına mahkûm edildi.
"F.A." olarak bilinen 23 yaşındaki mahkûm da işkence altında “itiraf” imzaladığını söyledi.
"Düşmanla işbirliği" gerekçesiyle Gazze’de Askeri Merkez Mahkemesi tarafından 24 Mart 2013' de ölüm cezasına mahkûm edildi.
Avukatına göre, müvekkili mahkemeye yüzünde morluklarla ve ağlayarak geldi. Avukatına, sorgusu sırasında el ve bileklerinden asıldığını, dövüldüğünü anlattı.
14 Ağustos’ta Askeri Yüksek Mahkemesi’nde temyiz duruşması görülecek. Davayı kaybederlerse, en yakın zamanda infaz edilme riskiyle karşıya kalacak.
Tutukluların Hamas güvenlik birimleri vesayetinde, yaygın ve sistematik bir şekilde işkence ile diğer kötü muamelelere maruz kaldığı Gazze'de en az 40 kişi ölüm cezasına mahkûm.
İçişleri Bakanı, bu hafta Başsavcı’nın infazların gerçekleştirileceğine dair tehditlerini destekledi. Bir sözcü de Bakan'ın “toplumun güvenliğine engel olmak isteyenlere” caydırıcı olması için “kamuya açık” infazlara devam etmeye hazır olduğunu teyit etti.
Luther, "Kamuya açık infazlar onur kırıcı ve ölüm cezasının zalimliğinin bir bileşeni. Hamas ölüm cezasına başvurmadan, uluslararası düzeyde tanınan bir suçla suçlananları adil yargılanma standartlarıyla uyumlu bir şekilde ve tüm işkence iddialarının soruşturulmasını güvence altına alarak kovuşturmaya tabi tutarak adaleti sağlamalıdır. Hamas'tan derhal Ramazan Bayramı sonrası için planlanan tüm infazları durdurmasını ve ölüm cezasının kullanımı ile ilgili bir moratoryum oluşturması ve tüm ölüm cezalarının kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
Hamas yönetimi Haziran 2007'den beri Gazze'yi yönetiyor ve Nisan 2010'dan bu yana en az 16 infaz gerçekleştirdi. İnfaz edilenlerin sekizi cinayetten ve diğer sekizi ise İsrailli yetkililer ile "işbirliği" suçundan mahkûm olmuştur.
Uluslararası Af Örgütü her durumda, işlenen suçun doğasından, suçu işleyenin suçlu, masum ya da diğer karakteristik özelliklerinden ya da infazı gerçekleştirecek olan ülkenin kullandığı yöntemden bağımsız bir şekilde hiçbir istisna olmaksızın ölüm cezasına karşı çıkar.
Arka Plan
H.M.A'nın avukatı Uluslararası Af Örgütü’ne, 2009’da bir arkadaşını kasıtsız bir şekilde öldürmekten suçlanmasından kısa bir süre sonra sorgulaması sırasında dövüldüğünden, ikinci bir suçlama olarak 2000’de altı yaşında bir erkek çocuğa tecavüz edip öldürdüğünü “itiraf”a zorlandığını söyledi.
Asliye Mahkemesi, H.M.A.’yı Mayıs 2010'da her iki durumdan da, iki kere ömür boyu hapis ve iddia edilen tecavüz için bir 14 yıl daha hapis cezasına mahkûm etmiştir.
Savcılık tarafından gerçekleştirilen temyiz başvurusunun ardından, Temyiz Mahkemesi her iki durumda da cinayetten verilen ömür boyu hapis cezasını ölüm cezasına yükseltti.
Bu yıl 14 Temmuz'da, Yargıtay Mahkemesi her iki durumda da ölüm cezasını onayarak H.M.A.'nın haklarını korumak için elindeki son fırsatı kaçırdı.
Eski mahkûm Na'el Jamal Quandil Doghmosh, işkence altındayken “itiraf ettiği” bir cinayet sebebiyle 17 Temmuz 2012'de infaz edildi. Ailesi, 2010’da gerçekleştirilen sorgulama sırasında tırnaklarının söküldüğünü ve vücudunda yanıklarla izler gördüklerini söyledi.
"A.M.Gh.” ve “H.J.Kh.” olarak bilinen ve iki adam 23 Haziran 2013'de "düşmanla işbirliği" yaptıkları gerekçesiyle Gazze'de Jawazat polisinin yerleşkesinde infaz edildiğinde Gazze'deki son infazlar gerçekleşti. İddiaya göre H.J.K.h işkence gördükten sonra itirafta bulunmuştu.
Basın Açıklamaları
- Türkiye: Barışçıl muhalefete yönelik baskılara son verin
- Suriye: Toplu katliamlara ilişkin kanıtlar korunmalı
- İsrail: Hizbullah’ın hukuka aykırı saldırılarında hedef hassasiyetinden yoksun silahlar kullanması uluslararası hukukun ihlalidir
- Türkiye: Onur Yürüyüşleri’ne yönelik hukuksuz yasaklamaların caydırıcı etkisine rağmen aktivistler mücadeleye devam ediyor
- İran: Yeni zorunlu başörtüsü yasası kadınlara ve kız çocuklarına yönelik baskıları artırıyor
- Küresel: Küresel düzenin çöküşü insan haklarını tehdit ederken Uluslararası Af Örgütü, adaletsizlikle mücadele etmek için mektup yazma kampanyası başlatıyor
- Türkiye: Gezi Davası’nda yargılananlar beraat ettirilmeli ve adaletsizliğe son verilmeli
- Suriye: Devlet Başkanı Esad yönetiminde onlarca yıldır devam eden ağır insan hakları ihlallerini sona erdirmek ve telafi etmek için tarihi fırsat değerlendirilmeli