7. Duruşma

Davanın 7. duruşması 21 Mart günü görüldü.

Duruşmada avukatlar dosyaya sunulan dijital materyal inceleme raporlarına karşı beyanda bulundu.

İdil Eser avukatı; İdil Eser’in rapora karşı kendisinin yazdığı açıklamayı okudu. İdil Eser yazılı savunmasında, raporda bilgisayarına indirildiği belirtilen kitapların akademik bir meraktan ibaret olduğunu ve bilgisayarına indirdiği onlarca “PDF” formatındaki e-kitaptan sadece birkaçı olduğunu aktardı.

Özlem Dalkıran avukatı; dijital materyallere 10 Temmuz günü yapılan aramalarda el konulduğunu, ancak bu el koyma işlemlerinin yasadaki usule uygun olmadığını, bilgisayarlarda inceleme ve el koyma yapılabilmesi için Savcı’nın açık talimatının olması gerektiğini belirtti. Bu haliyle elde edilen delillerin hukuka aykırı olduğunu, hukuka aykırı delillerin ise dosyadan çıkartılması ve kullanılmaması gerektiğine ilişkin açık yasal düzenlemeyi Mahkeme’ye hatırlattı.

İlknur Üstün avukatı; müvekkili hakkında dosyaya sunulan dijital materyal inceleme raporunda, herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığının açık bir şekilde tespit edildiğini aktardı. Bununla birlikte, davanın tümünün insan hakları savunucularına yönelik bir baskı aracı olduğunu, iddia edilen suçlamaların, suç konusu fiillerin hiçbir şekilde işlenmemesi nedeniyle bu suçlamalara ilişkin delil tespitinin de mümkün olmadığını belirtti.

Mahkeme ara kararında, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın Savcı’ya tevdiine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 16 Temmuz 2019 günü görülecek.