Hak Savunucuları Davası

[Scroll Down For English]

Arka Plan Bilgisi

Büyükada’da gerçekleştirilen rutin bir insan hakları çalıştayına katılan on hak savunucusu, 5 Temmuz 2017’de polis baskını ile gözaltına alındı. 13 gün süren gözaltı sürecinin ardından, içlerinde Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in de bulunduğu altı kişi 18 Temmuz’da; iki kişi ise 23 Temmuz’da tutuklandı.

Tutukluluk kararının ardından yaklaşık 3 ay sonra İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, on hak savunucusunun yanı sıra, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç da on birinci sanık olarak yer aldı. Hak savunucularının “örgüt üyeliği” ve “örgüte üye olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek” suçlarından cezalandırılması talep edildi.

İstanbul’da tutuklanan hak savunucularının tamamı, davanın 25 Ekim’de görülen ilk duruşmasında tahliye edildi. Taner Kılıç’ın ise, 26 Ekim tarihinde İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tutukluluğunun devamına karar verildi. Aynı zamanda Kılıç’ın davası, Hak Savunucuları Davası ile birleştirildi.

"Taner Kılıç ve Hak Savunucuları Davası" hakkında bilmeniz gereken 8 şey

________________________

Trial of Istanbul 10 and Taner Kılıç

Background Information

Ten human rights defenders who attended a routine human rights workshop in Büyükada were detained in a police raid on 5 July 2017. Following 13 days of police detention, on 18 July, six individuals including Amnesty International Turkey’s former director İdil Eser were arrested. On 23 July, two more individual were remanded in prison pending trial.

Almost three months after the court’s decision to remand the human rights defenders, the indictment against them was accepted by Istanbul 35th Heavy Penal Court. In the indictment, in addition to Istanbul 10, Amnesty International Turkey’s former chair Taner Kılıç was accused as the 11th defendant and all were charged of “membership of a terrorist organization” and “committing an offence on behalf of an organized criminal group without being a member.”

All the right defenders imprisoned in Istanbul were released following the first hearing on their case on 25 October. Taner Kılıç, on the other hand, remained in prison pending trial according to the court decision at the first hearing on 26 October at Izmir 16th Heavy Penal Court. Also, Taner Kılıç’s case was added to the prosecution of Istanbul 10.