Hak Savunucuları Davası

Arka Plan Bilgisi

Büyükada’da gerçekleştirilen rutin bir insan hakları çalıştayına katılan on hak savunucusu, 5 Temmuz 2017’de polis baskını ile gözaltına alındı. 13 gün süren gözaltı sürecinin ardından, içlerinde Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in de bulunduğu altı kişi 18 Temmuz’da; iki kişi ise 23 Temmuz’da tutuklandı.

Tutukluluk kararının ardından yaklaşık 3 ay sonra İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, on hak savunucusunun yanı sıra, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç da on birinci sanık olarak yer aldı. Hak savunucularının “örgüt üyeliği” ve “örgüte üye olmamakla beraber adına suç işlemek” suçlarından cezalandırılması talep edildi.

İstanbul’da tutuklanan hak savunucularının tamamı, davanın 25 Ekim’de görülen ilk duruşmasında tahliye edildi. Taner Kılıç’ın ise, 26 Ekim tarihinde İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tutukluluğunun devamına karar verildi. Aynı zamanda Kılıç’ın davası, Hak Savunucuları Davası ile birleştirildi.

"Taner Kılıç ve Hak Savunucuları Davası" hakkında bilmeniz gereken 8 şey