Güney Kore, Bahreyn'e Göz Yaşartıcı Gaz Sevkiyatını Askıya Aldı

Bahrain Watch’ın ‘Stop the Shipment’ kampanyası ile koordineli çalışan Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları gruplarının yarattığı baskının ardından Güney Kore bugün Bahreyn’e göz yaşartıcı gaz sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü Silahlar Denetlensin Kampanyası ve İnsan Hakları Direktörü Brian Wood “Güney Kore yetkilileri Bahreyn’de daha fazla insan hakkı ihlallerinin gerçekleşmesini engelleyecek bu hamleleri ile övgüyü hak ediyor. Bu hamle, Bahreyn ve dünyanın dört bir yanından sivil toplum kuruluşları ile Uluslararası Af Örgütü aktivistlerinin aralıksız sürdürdükleri kampanya faaliyetlerinin ardından gerçekleşti” diye konuştu.

Güney Kore’nin savunma teşkilatı tarafından yapılan açıklamada, Bahreyn yetkililerinin barışçıl protestoculara yönelik tekrar eden -ve bazen ölümcül- zehirli kimyasal ajanları yanlış kullanımı üzerine insan hakları gruplarından gelen baskıya da değinildi.

Wood, “Güney Kore, Bahreyn yetkililerine barışçıl protestoların süregiden bastırılmasının kabul edilemez olduğu ve gelecekteki silah sevkiyatları ile ödüllendirilmeyecekleri konusunda açık bir mesaj vermektedir. Bahreyn’e göz yaşartıcı gaz ve ilgili teçhizatları göndermeye devam eden ülkeler konuya dikkat kesilmelidir” dedi.

Sızan ve yerel bir sivil toplum kuruluşu olan Bahrain Watch tarafından 16 Ekim 2013’te yayımlanan bir belgeye göre, Bahreyn İçişleri Bakanlığı, 1.6 milyon kadar göz yaşartıcı gaz kapsülü, 90.000 göz yaşartıcı gaz fişeği ve 145.000 ses bombası için talepte bulunmuş. Daha öncesinde Bahreyn’e göz yaşartıcı gaz sevkiyatı yapmış olan Güney Kore firması DaekWang Kimyasal, siparişi yerine getirmek için atanmış firmalardan biriydi. DaekWang’ın başkanı bugün Financial Times gazetesine firmasının Bahreyn’e gelecekte göz yaşartıcı gaz sevkiyatı yapmasının “pek olası olmadığını” dile getirdi.

Uluslararası Af Örgütü, Bahreyn’e silah, mühimmat ve ilgili teçhizat göndermesi için hükümetine yetki vermiş en az 10 ülke teşhis etti. Silah ihracatı yapan ülkeler arasında Belçika, Brezilya, Fransa, Almanya, İspanya, İsviçre, İngiltere ve ABD bulunuyor. Amerika, Fransa ve İspanya yetkilileri son haftalarda Uluslararası Af Örgütü’ne Bahreyn’e kimyasal tahriş edici maddelerin sevkiyatını durdurduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, tüm ülkelerden, daha fazla ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirmek için kullanılma riski varken Bahreyn’e silah sevkiyatını durdurma çağrısında bulunuyor