3. Duruşma

Davanın ikinci duruşması 8 Ekim 2019 tarihinde görüldü.

İzleyici sıraları tamamen doluydu. Ayrıca basın, milletvekilleri ve uluslararası gözlemciler de duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme, iddianamede yer alan bazı tanıkların bu duruşmada dinlenmesine karar vermişti. Tanıklardan biri mazeret bildirdiği, diğeri ise SEGBİS sisteminde yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle dinlenemedi. Tanıkların sonraki duruşmada dinlenmesine karar verildi.

Mahkeme heyeti başkanı, sanıkların sorgusu ile duruşmaya devam etti. Sanıklar, delillerin hukuk dışı toplandığını belirtip yine de açıklayacaklarını belirttiler. Osman Kavala, sorgusunun sonunda tahliye talebinde bulundu.

Sanıkların sorgusunun ardından söz alan avukatlar delillerin toplanmasında ve değerlendirilmesindeki hukuk dışılığı ve suçun maddi unsurlarının oluşmadığını izah ettiler. Sanıklar aleyhine tek bir delil bile bulunmadığını belirttiler.

Savcının tutukluluğun devamını talep etmesinin ardından mahkeme heyeti karar için 15 dakika ara verdi. Mahkeme ara kararında, oybirliği ile Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir önceki duruşmada, duruşmaya iki günlük süre ayrılmasına rağmen, Mahkeme Heyeti Başkanı duruşmanın tek bir günde tamamladı.

Bir sonraki duruşma, 24-25 Aralık 2019 tarihlerinde görülecek.