Fransa: Suriyeli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkartılması adalete yönelik önemli bir adım
Fransa savcılarının işkence, zorla kaybetmeler, insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçlarından sorumlu oldukları şüphesiyle Suriyeli üç üst düzey hükümet ve istihbarat yetkilisi hakkında tutuklama emri çıkartması üzerine bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Araştırma Direktörü Anna Neistat, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın baş danışmanının da aralarında bulunduğu üç üst düzey yetkili hakkında çıkartılan tutuklama emri, Suriye hükümetinin işlediği ağır insan hakları ihlallerinin sayısız mağduru için adaletin sağlanması yönünde önemli bir adımdır” dedi.
“Suriye’deki savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar hala cezasız bırakılırken, tüm devletlerin mağdurlara adalet sağlanması için iş birliği yapması hayati önem taşıyor. Zulümlerde sorumluluk taşıdığından şüphe edilen kişilerin ilgili ülkelerin mahkemelerinde soruşturulması ve yargılanması için uluslararası yargılama ve diğer yargılama yöntemlerine başvurulması da bu kapsamdadır” diyen Neistat, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Uluslararası toplum, Suriye savaşındaki cezasızlığa son vermek ve tüm taraflardan hesap sormak için mümkün olan tüm durumlarda gerekli adımları atmalı ve Fransa’nın öncülüğünü takip etmelidir.”
Arka Plan
Hakkında tutuklama emri çıkartılan Suriyeli yetkililerin isimleri, Ulusal Güvenlik Dairesi Direktörü Ali Memlük, Almanya tarafından halihazırda hakkında tutuklama emri olan Hava Kuvvetleri İstihbarat Servisi Başkanı Cemil Hasan ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Servisi’nin Mezze Askeri Havalimanı Şubesi Başkanı Abdül Selam Mahmud olarak açıklandı.
Söz konusu tutuklama emirleri, Ubeyde Dabbagh’ın 2016’da Fransa’da açtığı dava sonucunda çıkartıldı. Dabbagh’ın Suriye-Fransa çifte vatandaşlığına sahip kardeşi Mazen ve yeğeni Patrick Aldelkader Dabbagh, Kasım 2013’te Şam’da Suriye Hava Kuvvetleri İstihbarat Servisi tarafından gözaltına alınmış ve zorla kaybedilmişti.
Temmuz 2018’de Dabbagh ailesi, Suriye hükümetinden Mazen’in Kasım 2017’de, Patrick’in ise Ocak 2014’te öldüğünü belirten belgeleri aldı. Suriye’de savaşın başlangıcından bu yana 80.000’in üzerinde kişi Suriye hükümeti tarafından zorla kaybedildi. Af Örgütü, uluslararası liderlere, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşımasına destek olma ve Suriye’de işlenen uluslararası hukuk suçlarının soruşturulması ve yargılanması için Uluslararası Tarafsız ve Bağımsız Mekanizma ile eksiksiz iş birliği yapma çağrısında bulunuyor.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’