Fransa: Milletvekilleri “kalıcı OHAL’i” reddetmeli
Uluslararası Af Örgütü, “Terörle mücadele ve iç güvenliği güçlendiren yasa taslağının” Fransa Parlamentosu’nda oylamaya sunulması öncesinde bir açıklamada bulundu. Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü John Dalhuisen tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Neredeyse iki yıldır süren OHAL’in ardından Fransa, bu baskıcı önlemleri olağan hukukun bir parçası haline getirmek yerine ülkede normalleşmeyi yeniden tesis etmeye odaklanmalı.”
Dalhuisen açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu yasanın onaylanması halinde yetkililere, hak ihlallerine karşı yeterli güvenceler olmaksızın hakları çok ciddi şekilde kısıtlama yetkileri verilecek. Her ne kadar insanları Fransa’da son yıllarda yaşanan korkunç saldırılar gibi şiddet olaylarından koruma ihtiyacı açık olsa da bu durum Macron hükümetinin bilhassa savunmak için seçildiği hakları çiğneyerek gerçekleştirilemez. Bu yasa hakları, güvenlik hiçbir şekilde güçlendirilmeksizin kısıtlamakla tehdit ediyor. Fransa'da milletvekilleri, fiilen kalıcı bir OHAL’den farksız olacak bir durumun yaratılmasına karşı çıkmalıdır.”
Yasa taslağına ilişkin nihai oylamanın 3 Ekim’de yapılması bekleniyor. Uluslararası Af Örgütü son iki yıldır Fransa’da OHAL’in kaldırılması için defalarca çağrıda bulundu.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’