Filistinli Silahlı Grupların Gazze Krizi'nde İki Taraftan da Sivilleri Öldürmesi Savaş Suçu

Uluslararası Af Örgütü, Temmuz ve Ağustos 2014'de gerçekleşen Gazze Çatışmaları'nı ele alan bir rapor yayımladı. Raporda, "Filistinli silahlı gruplar, İsrail'deki sivil alanlara gelişigüzel roket ve havan fırlatarak sivillerin hayatını pervasızca hiçe saydı" denildi.

"Hukuksuz ve ölümcül: 2014 Gazze/İsrail çatışması sırasında Filistinli silahlı gruplar tarafından yapılan roket ve havan saldırıları" başlıklı rapor, Gazze Şeridi'nden yapılan ve savaş suçu sayılacak birkaç saldırının delilini ortaya koyarken, bu saldırılar esnasında İsrail'de aralarında dört yaşında bir çocuğun da bulunduğu altı sivilin öldürülmesine dikkat çekiyor.

Rapora göre yaşanan en ölümcül saldırının, Gazze Şeridi'nden ateşlenen ve El Şati mülteci kampına isabet ederek 11'i çocuk olmak üzere 13 Filistinli sivilin hayatını kaybetmesine yol açan bir roket nedeniyle gerçekleştiği düşünülüyor.

Hamas'ın silahlı kanadının da aralarında bulunduğu Filistinli silahlı grupların defalarca hukuksuz saldırılar gerçekleştirerek altı sivilin öldürdüğünü ifade eden Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Philip Luther, "Düzenlenen bu saldırılarla Filistinli silahlı gruplar, uluslararası insancıl hukuku pervasızca hiçe saymıştır" yorumunu yaptı.

 

Raporda ek olarak şu ifadelere yer veriliyor:

"Filistinli silahlı gruplar tarafından kullanılan tüm roketler, belirli hedeflere tam olarak nişanlanamayan, tabiatı gereği hedef gözetmeksizin fırlatılan güdümsüz mermilerdir. Böyle silahları kullanmak uluslararası hukuka aykırı olduğu gibi, kullanımı savaş suçudur. Havanlar da ayrıca hedefi kesin olmayan mühimmatlardır ve sivil alanların yanında bulunan askeri hedeflere karşı asla kullanılmamalıdır."

Yoğun nüfuslu bölgelere savaşçılar yerleştirilmemeli

Filistinli silahlı grupların sivillere doğrudan ve hedef gözetmeksizin yapılan saldırıları durdurması gerektiğini ifade eden Philip Luther, "Bu gruplar Gazze Şeridi'ndeki sivilleri bu tip saldırıların etkilerinden korumak için tüm uygulanabilir önlemleri almalılar. Buna yoğun nüfuslu bölgelere yakın yerlere savaşçıların ve silahların yerleştirilmesini önlemek için her türlü önlemin alınması da dahildir" dedi.

Raporda, çatışmalar sırasında İsrail saldırıları sonucu 530'u çocuk olmak üzere en az 1585 Filistinli sivil öldürüldüğü ifade edilirken, savaş suçuna sayılabilecek bu saldırılarda 16.245 evin yıkıldığı veya yaşanmaz hale getirildiği belirtildi.

Çatışmalar sırasında İsrail saldırılarının Filistinli sivillere yıkıcı etkisinin inkar edilemeyeceğini vurgulayan Philip Luther, "Fakat bir çatışmada bir tarafın yaptığı ihlaller, diğerinin ihlallerini asla meşrulaştırmaz" dedi.


Raporda ek olarak şu açıklamalara da yer verildi:

"Filistinli silahlı gruplar, gelişigüzel roket ve havan kullanarak savaş suçu işlemiş görünüyor, ancak bu İsrail güçlerinin uluslararası insancıl hukuktan doğan yükümlülüklerini kurtarmaz. Savaş Gazze Şeridi'nde yaşayan 1.8 milyon kişiye görülmemiş seviyede ölüm, yıkım ve yaralanma getirdi, bazı İsrail saldırıları savaş suçu olarak soruşturulmalı. İsrail ve Filistinli yetkililerin ikisi de, Birleşmiş Milletler Araştırma Komisyonu ve Uluslararası Ceza Mahkemesi ile on yıllardır devam eden, iki taraftan sivillerin da ağır bedel ödediği bu ihlaller döngüsünü sürdüren cezasızlığı sona erdirmek için işbirliği yapmalı."

224 roket İsrail'e isabet etti

Birleşmiş Milletler verilerine göre çatışmalar sırasında 4.800'den fazla roket ve 1.700'den fazla havan Gazze'den İsrail'e doğru fırlatıldı. Ateşlenen binlerce roket ve havan İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından engellenirken, yaklaşık 224'ünün İsrail yerleşim yerlerinin vurduğu tahmin ediliyor.  

Rapor ayrıca çatışmalar sırasında Filistinli silahlı grupların işlediği diğer uluslararası insancıl hukuk ihlallerine yer veriyor. Bu ihlaller arasında BM okulları dahil olmak üzere sivil binalara roket ve diğer mühimmatların depo edilmesi, ek olarak yerlerinden edilmiş yüzlerce sivilin saklandığı yerlerin çok yakınlarından saldırı düzenlenmesi veya buralara mühimmat depo edilmesi gösteriliyor.

Konuyla ilgili olarak, uluslararası kamuoyuna bir mesaj gönderen Philip Luther,  "uluslararası kamuoyu, bu kanıksanmış cezasızlıkla mücadele ederek ve uluslararası insancıl hukukun ciddi bir şekilde ihlaline neden olabilecek tüm silahların ve askeri ekipmanların Filistinli silahlı gruplar ve İsrail ile transferini sonlandırarak, gelecekteki ihlallerin önlenmesine yardımcı olmalıdır" açıklamasını yaptı.

Raporun sonunda Uluslararası Af Örgütü tüm devletleri, çatışmalarda yer alan tüm tarafların işlediği savaş suçları için Birleşmiş Milletler Araştırma Komisyonu'nu ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargı yetkisini desteklemeye çağırdı. 

Rapora ulaşmak için lütfen tıklayınız.