Filistinli Milletvekili Cerrar Adil Bir Şekilde Yargılansın

Uluslararası Af Örgütü, İsrail güvenlik güçleri tarafından 2 Nisan'da tutuklanan ve askeri mahkemede yargılanan Filistinli milletvekili Halide Cerrar için bir acil eylem kampanyası başlattı. Cerrar hakkındaki suçlamalar, silahlı kanadı bulunan yasaklı siyasi parti Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üyeliği ve İsrail askerlerini kaçırmaya azmettirme yer alıyor.

Kampanya kapsamında Uluslararası Af Örgütü açıklamasında şöyle denildi:

İddia makamının delilleri İsrail Güvenlik Ajansı'nın Filistinli mahkumlardan sorgulamalar sırasında edindiği beyana dayanıyor. Fakat ilk duruşmanın yapıldığı 25 Ağustos'ta iki tanık, baskı altında alındığını belirttikleri ifadelerini geri çekti.

Filistinli mahkumların haklarını savunan ve Cerrar'ı mahkemede temsil eden Addameer adlı STK'ya göre iki tanık, sorgulamalar sırasında, aralarında uykusuz bırakma, uzun saatler boyunca acı verecek şekilde bağlı tutulma, daha fazla işkence ve aile üyelerinin gözaltına alınmasına yönelik tehditlerin de bulunduğu baskı ve kötü muameleye maruz bırakıldığını ifade ediyor. İddia makamı buna rağmen duruşmada tanıkların yalan söylediğini iddia etti ve hakim ilk ifadelerin göz ardı edilmeyeceğine karar verdi.

Şu anda HaSharon Cezaevi'nde bulunan Cerrar İsrail yetkilileri tarafından bir güvenlik riski ilan edildi ve yıllarca tacize ve tehditlere maruz kaldı. Cerrar 2 Nisan'da işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Ramallah'taki evinde gözaltına alındı. İsrail askeri mahkemelerindeki yargılamalar uluslararası adil yargılanma standartlarına uymuyor. Askeri yargı bağımsız değil ve hakimlerin tarafsız olduğuna dair ciddi şüpheler bulunuyor. Mahkumiyetler genelde sanığın "ifadelerine" ya da sonrasında geri çekilen tanık "ifadelerine" dayandırılıyor. Filistinli mahkumlar ve tutukluklular tutukluluk ve sorgulama sırasında rutin bir şekilde işkenceye veya kötü muameleye maruz kalıyor.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail yetkililerinden Halide Cerrar'ın uluslararası adil yargılanma standartlarına uygun bir şekilde yargılanmasını talep ediyor.

Acil eyleme imza vermek için lütfen tıklayınız.