Filistin Devleti: UAÖ çalışanı, Filistinli güvenlik görevlileri tarafından işkenceye uğradı
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther bir açıklama yayımlayarak, aralarında UAÖ çalışanı Laith Abu Zeyad’ın da bulunduğu çok sayıda gösterici ve izleyicinin Filistinli güvenlik güçleri tarafından keyfi olarak gözaltına alınması ve gözaltında dövülmesi hakkında şunları söyledi:
“Filistinli güvenlik güçlerinin dün Gazze’ye yönelik yaptırımlara karşı gösteri yapan barışçıl protestoculara yönelik kötücül bir baskı uygulaması, Batı Şeria’daki Filistin yetkililerinin şiddet ve işlev bozukluğuyla ilgili karanlık bir bölgede hareket ettiğini açığa çıkardı. Birçoğu sivil kıyafet giyen Filistinli güvenlik görevlileri, protestoyu gözlemlemek üzere orada bulunan UAÖ kampanyacısı Laith Abu Zayed’in de aralarında bulunduğu onlarca gösterici ve izleyiciye saldırarak bu kişileri tutukladı ve gözaltında darp etti.”
“Laith Abu Zayed polis tarafından saatlerce gözaltında tutuldu ve bu esnada çok şiddetli biçimde darp edildi. Serbest bırakıldıktan sonra, kendisiyle birlikte gözaltına alınan diğer 18 kişinin de aynı muameleye uğradığını söyledi. Filistinli güvenlik güçlerinin dün gece sergilediği aşırı güç gösterisi ve yaptıkları işkencenin boyutları düşünüldüğünde Abu Zayed’in durumu buzdağının yalnızca görünen ucudur. Bu ihlallere yönelik eksiksiz ve bağımsız bir soruşturma başlatılmasını talep ediyor, tüm sorumlulardan hesap sorulması çağrısında bulunuyoruz” diyen Luther, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Filistin Devleti, belli başlı uluslararası insan hakları sözleşmelerine taraftır. Bu nedenle yetkililer, uluslararası hukuk gereğince, kişi güvenliği ile ifade ve toplanma özgürlüğü hakları da dahil olmak üzere insan haklarını korumakla ve ihlallere yönelik soruşturmalar yürüterek ilgili yasal çözümleri uygulamakla yükümlüdür. Uluslararası toplum, Filistin yetkililerinin bu haklara saygı göstermesini ve sorumluları adalet önüne çıkarmasını talep etmelidir. İnsan hakları ihlallerini kolaylaştırmadıklarını güvence altına almak için Filistinli güvenlik güçlerine sağladıkları güvenlik desteği ile işbirliğini derhal gözden geçirmelidirler.”
Arka Plan
Bir grup Filistinli aktivist, Filistin hükümetinin Gazze Şeridi’nde uygulanan yaptırımları kaldırması talebiyle düzenledikleri gösterileri de kapsayan bir kampanya başlattı. Gösterileri düzenleyenlerin anlatımına göre, 63.000’in üzerinde devlet memurunun maaşlarının kesilmesi, Gazze’nin elektrik faturasının ödenmemesi, Gazze’deki bakanlık hizmetlerine ayrılan tüm harcamalara son verilmesi ve hastaların Gazze Şeridi’nden ayrılması için verilen izinlerin azaltılması da dahil olmak üzere Gazze’nin sağlık bakanlığı ve sistemine verilen desteğin büyük ölçüde sınırlandırılması söz konusu yaptırımlar arasında bulunuyor.
10 Haziran Pazar günü yüzlerce protestocu, Filistinli güvenlik güçleriyle hiçbir çatışma olmaksızın barışçıl biçimde Ramallah sokaklarına çıktı. Ertesi gün, gösteriyi düzenleyenler, Çarşamba akşamı başka bir protesto yapılması için çağrıda bulundu.
14 Haziran Salı günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın vilayetlerden sorumlu danışmanı, Ramazan Bayramının sonuna kadar tüm protestoların yasaklandığını ve hiçbir protestoya izin verilmeyeceğini duyurdu. Ancak protestoları düzenleyenler, dün, eylemlerini sürdüreceklerini ve Filistinli yetkililerle karşı karşıya gelmek gibi bir niyetleri olmadığını açıkça ifade etti.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’