Ermenistan her türlü ifade özgürlüğünü korumalı
Uluslararası Af Örgütü bugün yayımladığı bir raporla Ermenistan yetkililerinin ifade özgürlüğü hakkı, barışçıl toplanma hakkı ve kimse için ayrımcılık uygulanmamasına saygı duyması gerektiğini dile getirdi.
Uluslararası Af Örgütü Ermenistan araştırmacısı Natalia Nozadze, “Fikirler tartışmalı görülse de ifade özgürlüğü hakkının kullanılabilmesi, toplanma ve barışçıl protesto düzenleyebilme, insan haklarının savunulması ve aynı zamanda işleyen bir sivil toplum için çok önemli” diye konuştu.
“Ermenistan: Farklılıklara yer yok” adlı rapor sivil toplum aktivistleri ve ülkenin Dağlık Karabağ yüzünden Azerbaycan ile olan anlaşmazlığı konusunda ülkenin ana akım düşüncelerini ve aynı zamanda çözülmemiş anlaşmazlıktan ötürü hala ülkenin belkemiği olduğu yönündeki namı devam eden ordudaki ihlalleri sorgulayan gazetecilerin maruz kaldığı taciz ve gözdağını ortaya koyuyor.
Ulusal ve uluslararası yükümlülükleri uyarınca Ermenistan yetkililerinin aktivstlerin herhangi bir müdahale olmadan, bir engelle karşılaşmadan, ayrımcılığa uğramadan ya da misilleme korkusu olmadan çalışmalarını gerçekleştirmelerini güvence altına alacaklarına dair vaatleri bulunuyor.
Nozadze, “Ermenistan’daki kamu görevlilerinin muhalif düşüncelere sahip olanlara yönelik şiddeti görmezden gelmesi sonucu bu durum yaşanan gerçeklik ile gayet açık bir şekilde çelişiyor. Bu tarz saldırılara maruz kalanlar genelde yetersiz koruma alıyor ve ilgili suçlamalar cezasız kalıyor, bu durum da diğerleri üzerinde cesaret kırıcı bir etki bırakıyor. Çoğu kez sonuç olarak gazeteciler ve insan hakları savunucuları tartışmalı konularda kendilerini sansürlüyor, bu da Ermenistan toplumu içinde düşüncelerin farklılığı için var olan alanın daralmasına katkıda bulunuyor” dedi.
Rapor aynı zamanda lezbiyen, gey, biseksüel, trans ya da interseks bireylere (LGBTİ) yönelik ayrımcılığa ve yetkililerin onları koruma konusundaki isteksizliğine de dikkat çekiyor.
Raporda Ermenistan’daki LGBTİ bireylere yönelik şüphe edilen nefret cinayetleri ve ayrımcılık vakaları belgeleniyor. Bununla beraber insan hakları savunucuları, aktivist ve gazetecilere yönelik taciz ve saldırılara yer veriliyor.
Basın Açıklamaları
- Türkiye: Barışçıl muhalefete yönelik baskılara son verin
- Suriye: Toplu katliamlara ilişkin kanıtlar korunmalı
- İsrail: Hizbullah’ın hukuka aykırı saldırılarında hedef hassasiyetinden yoksun silahlar kullanması uluslararası hukukun ihlalidir
- Türkiye: Onur Yürüyüşleri’ne yönelik hukuksuz yasaklamaların caydırıcı etkisine rağmen aktivistler mücadeleye devam ediyor
- İran: Yeni zorunlu başörtüsü yasası kadınlara ve kız çocuklarına yönelik baskıları artırıyor
- Küresel: Küresel düzenin çöküşü insan haklarını tehdit ederken Uluslararası Af Örgütü, adaletsizlikle mücadele etmek için mektup yazma kampanyası başlatıyor
- Türkiye: Gezi Davası’nda yargılananlar beraat ettirilmeli ve adaletsizliğe son verilmeli
- Suriye: Devlet Başkanı Esad yönetiminde onlarca yıldır devam eden ağır insan hakları ihlallerini sona erdirmek ve telafi etmek için tarihi fırsat değerlendirilmeli