Ergenekon davasındaki karar arkasında soru işaretleri bıraktı
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon davasında, soruşturmanın başlamasının üzerinden altı yıl geçmişken karar açıklandı. 66’sı tutuklu bulunan 275 sanığın en az 21’i beraat ederken sanıklara müebbete varan hapis cezaları verildi.
Ergenekon sanıkları ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu bir suç ağının parçası olmakla suçlanıyordu. İnsan haklarının korunması açısından bu tarz suçlamaların etkili bir şekilde soruşturulması ve sorumluların adil bir şekilde yargılanarak adalet önüne çıkarılması hayati önem taşıyor.
Terörle mücadele mevzuatı ve Ergenekon gibi davalara bakmakla yükümlü olan Özel Ağır Ceza Mahkemeleri’nin bu mevzuatı uygulama biçimi oldukça sorunludur. Bu uygulamalar, uluslararası insan hakları standartları ile uyumlu hale getirilmeli.
1990’larda gerçekleşen insan hakları ihlallerinin soruşturulmamış olması, Ergenekon kovuşturmasının o karanlık döneme ışık tutma imkanını kullanamayacağı anlamına geliyor. Bu durum aynı zamanda ihlaller konusunda adaletin yerine getirilmesinin güvence altına alınmayacağı demek oluyor.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’