• Dava Gözlem

Ece Sevim Öztürk Davası

Çağdaş Ses haber sitesi genel yayın yönetmeni, gazeteci Ece Sevim Öztürk, 8 Haziran günü gözaltına alındıktan sonra, 20 Haziran günü tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından “Silahlı Terör Örgütüne Bilerek ve İsteyerek Yardım Etmek” ve “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçları kapsamında hazırlanan iddianamede, Ece Sevim Öztürk hakkında;

“…FETÖ/PDY terör örgütünün, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, yeniden toparlanma ve çözülmeyi engelleme yolundaki son kurtuluş reçetesini, yakın zamanda Anayasal düzenlemelere uygun ve sorunsuz şekilde gerçekleştirilen 24 Haziran 2018 seçimleriyle ilgili yine sosyal medya üzerinden toplumda olumsuz bir algı oluşturup seçimlerin meşruluğuna gölge düşürerek toplumsal kargaşa ve kaos ortamında örgütü canlandırmak ve örgüt liderleri ile mensuplarını ceza infaz kurumlarından kurtarmak olduğu, bu şekilde seçimlerin meşruiyetine gölge düşürmek için kullanılan gerçek dışı söylemlerle oluşturulmak istenen bir toplumsal ayaklanmayla örgüte çıkış yolu arandığı, bu bağlamda dosyamızın şüphelisi Ece Sevim Öztürk’ün de bu süreçte gazetecilik adı altında belirtilen amaçlara hizmet etmek üzere yoğun şekilde darbe girişimi ve FETÖ yargılamalarıyla ilgili paylaşımlar yaparak örgüt ve darbeciler lehine algı oluşturma çabasına girdiği anlaşılmıştır”

 ifadelerine yer verildi.

Yine iddianamede Ece Sevim Öztürk’ün; 15 Temmuz ile ilgili hazırlamış olduğu belgesel ve sosyal medya paylaşımları aracılığıyla bazı isimler ve onlarla ilgili iddiaları, somut bilgi ve hususlarla desteklemeden, bilerek bu kişiler ile ilgili olumsuz algı oluşturulmaya çalıştığı, Öztürk’ün tüm bu hususları darbeciler lehine algı oluşturmak amacıyla yine darbecilerin kullandığı söylemlerle hazırladığı belgeselde gündeme getirerek toplumda kafa karışıklığı ve kaos meydana getirmeye çalıştığı iddia edildi.

Dosyada ayrıca, gazeteci Ece Sevim Öztürk’in katıldığı bir TV programında darbe yargılamaları ile ilgili olarak, yargılamaların adaletli olmadığı, soruşturmaların sağlıklı yürütülmediği ve darbe davalarında 5 günlük erlere müebbet hapis cezaları verilirken, rütbelilere ceza verilmediği yönündeki yorumları iddianame kapsamındaki suçlar için delil olarak kabul ediliyor.

Bu kapsamda dosya içerisindeki eylemler dahilinde Ece Sevim Öztürk’ün kastının, örgüt lehine algı oluşturarak doğrudan örgüte yardım etmek olduğu ve sosyal medya paylaşımlarıyla da terör örgütü propagandası yapmak suçunun işlendiği, eylemin internet üzerinden gerçekleştirilmesi nedeniyle TMK’nın 7/2. Maddesi 2. Cümlesinde yer alan suçun basın ve yayın yoluyla işlenmesi ile ilgili düzenlenen ceza artırım nedeninin söz konusu olduğu belirtilerek bu suçlardan cezalandırılması talep edildi.

Davanın ilk duruşması, 1 Kasım günü İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

1. Duruşma

Arka Plan Bilgisi

 

Davanın ilk duruşması 1 Kasım 2018 günü görüldü.

Duruşmada, 5 aydır tutuklu olan gazeteci Ece Sevim Öztürk, savunmasını sundu.

Savunmada Öztürk, gazetecinin görevinin doğruyu, gerçekleri aktarmak olduğunu ve katıldığı TV programlarında da 15 Temmuz’un gerçek bir darbe girişimi olduğunu ve faillerin ortaya çıkarılması, yargılanması gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Yaptığı belgeselin ve diğer haberlerin tamamının da bu maddi gerçekleri, delilleri, yargıdaki eksikleri ve aksaklıkları ortaya çıkarmak çabasından ibaret olduğunu aktardı. İddianamedeki, darbe girişimi yargılamaları açısından yargıyı veya mahkemeleri itibarsızlaştırmak iddiasının bu anlamda, hiçbir şekilde kabul edilebilir olmadığını belirtti.

İddianameye konu sosyal medya paylaşımları için ise Öztürk, hak ihlalleri hakkındaki görüşlerini ifade özgürlüğü çerçevesinde dile getirdiği yönünde savunma yaptı.

Ece Sevim Öztürk, bu şekilde, yaptığı her haberi ve paylaştığı her tweet’i kabul ettiğini ancak bunların suç maksatlı olmadığını ve tamamen resmi belgeler ile habercilik yaptığını vurguladı.

Mahkeme ara kararında; gazeteci Ece Sevim Öztürk’ün tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 11 Aralık’ta görülecek.

 

2. Duruşma

Davanın ikinci duruşması 11 Aralık 2018 günü, ailenin talebi üzerine basına ve izleyicilere kapalı olarak görüldü.

Duruşmada Savcı esas hakkındaki mütalaasını açıklayarak, Öztürk’ün “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme, duruşma sonunda Ece Sevim Öztürk’ün 3 yıl 1 ay 15 gün ile cezalandırılmasına, Öztürk’ün tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak yurt dışı çıkış yasağı ile derhal tahliye edilmesine karar verdi.