Dr. Agnès Callamard Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri olarak atandı

Uluslararası Af Örgütü bugünden itibaren geçerli olmak üzere, önde gelen insan hakları uzmanlarından Dr. Agnès Callamard’ın yeni Genel Sekreteri olarak atandığını duyurdu.

Dünyanın en büyük insan hakları örgütüne katılan Dr. Callamard, son dönemlerde Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazların Önlemesi Özel Raportörü olarak çalışıyordu. Bu görevinde, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti de dahil çığır açan soruşturmalara öncülük etti.

Dr. Callamard, Genel Sekreter olarak 10 milyon destekçisiyle 70’ten fazla ülkede ofisi olan küresel Uluslararası Af Örgütü hareketinin Uluslararası Sekretarya Başkanı ve asli sözcüsü olacak.

Uluslararası Yönetim Kurulu Başkanı Sarah Beamish, hareketin yeni genel sekreterini duyurduğu açıklamasında şunları söyledi: “Tüm dünyada insan haklarının benzeri görülmemiş bir tehdit altında olduğu bu dönemde, Dr. Callamard, bu zorluklarla başa çıkmak için tüm Uluslararası Af Örgütü hareketini yönlendirecek, canlandıracak ve güçlendirecektir. Keskin görüleri, insan hakları alanındaki küresel çaplı deneyimi ve cesur sesi, hareketimize önderlik etme konusunda kendisini son derece nitelikli kılıyor. Bizi bir sonraki aşamaya cesurca taşımak üzere bu zorlu görevi kabul etmesinden ötürü mutluluk duyuyoruz.”

“Tüm dünyada insan haklarının benzeri görülmemiş bir tehdit altında olduğu bu dönemde, Dr. Callamard, bu zorluklarla başa çıkmak için tüm Uluslararası Af Örgütü hareketini yönlendirecek, canlandıracak ve güçlendirecektir."

Sarah Beamish
UAÖ Uluslararası Yönetim Kurulu Başkanı

Genel Sekreter, Uluslararası Af Örgütü Uluslararası Yönetim Kurulu tarafından ilk dört senelik dönem için atandı. Kapsamlı bir küresel araştırmanın ardından atanan Dr. Callamard, Genel Sekreter Vekili Julie Verhaar’dan görevi devralacak.

Dr. Callamard, “Hükümetlerin ve şirketlerin ihlallerine karşı çıkan sesleri susturmaya, gerçeği örtbas etmeye ve insan hakları ilkelerini zayıflatmaya veya reddetmeye çalıştığı bir dönemde, Uluslararası Af Örgütü’nün titiz araştırmaları ve tavizsiz kampanyaları her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Genel Sekreterlik görevini üstlenmekten ve tüm dünyadaki Uluslararası Af Örgütü destekçileri ile birlikte çalışarak, herkes için insan haklarını savunacak ve talep edecek olmaktan onur duyuyorum” dedi.

“Hükümetlerin ve şirketlerin ihlallerine karşı çıkan sesleri susturmaya, gerçeği örtbas etmeye ve insan hakları ilkelerini zayıflatmaya veya reddetmeye çalıştığı bir dönemde, Uluslararası Af Örgütü’nün titiz araştırmaları ve tavizsiz kampanyaları her zamankinden daha büyük önem taşıyor."

Dr. Agnès Callamard
UAÖ Genel Sekreteri

Fransa vatandaşı Dr. Callamard sivil toplum örgütlerinde, akademide ve Birleşmiş Milletler’de çalışarak uluslararası insan hakları ve insani yardım alanında seçkin bir kariyer inşa etti.  Birleşmiş Milletler Bağımsız İnsan Hakları Uzmanlığı görevinin yanı sıra, Columbia Üniversitesi’nde Küresel İfade Özgürlüğü Proje Direktörü olarak çalıştı. Daha önce, ARTICLE 19’un İfade Özgürlüğü Direktörü olarak ve kurucusu olduğu Uluslararası İnsani Sorumluluk Ortaklığı’nın (HAP International) Direktörü olarak görev yaptı.

Dr. Callamard 1995-2001 arasında Uluslararası Af Örgütü ile çalıştı. Bu kapsamda üstlendiği çeşitli görevlerin yanı sıra dönemin Genel Sekreteri Pierre Sané’nin Özel Kalem Müdürü olarak görev yaptı. 30’dan fazla ülkede insan hakları soruşturmaları yürüttü ve kadın hakları, ifade özgürlüğü, mülteci hareketleri ve insan hakları soruşturmalarında metodoloji sorunu gibi alanlarda birçok yayına imza attı.

Sn. Callamard’ın bu pozisyonu devralmasıyla birlikte, Uluslararası Yönetim Kurulu Sn. Verhaar’a geçiş dönemindeki liderliği için teşekkür etmekte ve yeni görevlerinde kendisine en iyi dileklerini sunmaktadır.