Diğer uygulamalar arasında Snapchat ve Skype kullanıcıların mahremiyetini korumuyor

Uluslararası Af Örgütü, en popüler mesajlaşma uygulamalarına sahip 11 şirketi, kullanıcıların mahremiyeti ve ifade özgürlüğünün korunması kapsamında mercek altına aldı.

Bulgularını bugün yayımladığı 'Mesaj Mahremiyet Sıralaması' isimli çalışmasında paylaşan örgüt, yaptığı açıklamada "Snapchat ve Skype gibi teknoloji şirketlerinin sahibi Microsoft, anlık mesajlaşma hizmetlerinde temel mahremiyet korumalarını benimsemeyerek kullanıcıların insan haklarını riske ediyor" dedi.

Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü'nün Teknoloji ve İnsan Hakları Ekibi Şefi Şerif Elsayed-Ali, "Eğer anlık mesajlaşma hizmetlerinin özel olduğunu düşünüyorsanız, gayet yanılıyorsunuz. Gerçek şu ki, iletişimlerimiz sürekli sanal suçluların tehditi ve devlet yetkililerinin ajanlık faaliyeti altında. En üretken paylaşımcılar, Snapchat gibi uygulamalar üzerinden kişisel bilgilerini ve fotoğraflarını paylaşan gençler özellikle risk altında" dedi.

Uluslararası Af Örgütü'nün 'Mesaj Mahremiyet Sıralaması' isimli çalışması, şirketleri 1 ile 100 arasında bir puanlama sistemi üzerinden, beş farklı kritler kapsamında değerlendirdi.
 

  • Kullanıcıların mahremiyetine ve ifade özgürlüğüne yönelin online tehditleri tanımak
  • Varsayılan özellik olarak uçtan uca şifreleme kullanmak
  • Kullanıcıların haklarına yönelik tehditler ve şifreleme seviyesi konusunda farkındalık sağlamak
  • Hükümetlerin kullanıcı verileri için şirketlere yaptığı taleplerin ayrıntılarını ve onların verdikleri tepkileri paylaşmak
  • Şifreleme sistemlerinin teknik detaylarını yayımlamak


Tencent, Blackberry ve Snapchat'in puanı 30/100'den az

Çinli firma Tencent, 100 üzerinden 0 alarak puanlama seviyesinin en altında sırasında yer alıyor. Bu şirketi Blackberry 20, Snapchat ise 26 puanla takip ediyor.

Microsoft'un insan haklarına bağlılığı hususunda güçlü politikası olmasına rağmen, şirketin hala Skype'ta zayıf bir şifreleme sistemi kullanması, bu uygulamayı sondan dördüncü sıraya oturtuyor. Bu şirketlerin hiçbiri kullanıcılarına uçtan uca şifreleme imkanı sunmuyor.

Listenin en üst sıralamasında Facebook yer alıyor. Whatsapp ve Facebook Messenger ile birlikte iki milyardan fazla kullanıcıya sahip olan şirket, 100 üzerinden 73 puana sahip. Facebook, değerlendirmeye alınan diğer 11 firma arasından insan haklarına yönelik tehditler hususunda şifreleme sistemini en şeffaf şekilde kullananı.

Ancak yeni 'gizli konuşma' özelliği opsiyonlu uçtan uca şifrelemesi olmasına rağmen, Facebook Messenger'ın varsayılan özelliği zayıf bir çeşit şifreleme imkanı sunuyor. Bunun manası Facebook'un tüm veriye erişimi olması demek.

WhatsApp ise varsayılan olarak uçtan uca şifreleme kullanıyor ve özellikle şifreleme hakkında uygulamanın içinden kullanıcılara net bir bilgi sağlıyor.

Apple'ın puanı ise 100 üzerinden 67. iMessage ve Facetime uygulamalarındaki tüm iletişimlerde tümden uçtan uca şifreleme sağlıyor, ancak Apple'ın SMS mesajlarının iMessage'dan daha az güvenli olduğuna dair kullanıcılarını bilgilendirmesi gerekiyor. Şirket ek olarak, tam bağımsız doğrulanmaya izin veren daha açık bir şifreleme protokolü benimsemeli.