Danimarka Parlamentosu'ndan geçen kötü niyetli yasa mültecilerin acısını büyütüyor

Danimarka Parlamentosu, bir süredir kamuoyunda tepki yaratan ve Uluslararası Af Örgütü'nün kanunlaşmaması için çağrı yaptığı yasa tasarısını kabul etti. Tartışmalı kanuna göre sığınma talebinde bulunan mültecilerin ailelerini ülkeye getirme hakları da ciddi oranda kısıtlanıyor. Kanuna göre mülteciler ancak üç yıl sonra aile birleşimi yapma hakkına sahip olabiliyor. Kamuoyunda tartışma yaratan maddelerden birinde ise mültecilerin bazı eşyalarına el konulması öngörülüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen,"Çatışmalar ve kovuşturmalar nedeniyle ailelerinden ayrı kalmış korunmasız durumdaki kişilerin acısını büyütmek tamamen yanlıştır" dedi. Dalhuisen sözlerine şöyle devam etti: "Önceki gün Danimarka Parlamentosu'nda gerçekleşen bu kötü niyetli oylama, mültecilerin sahip olduğu eşyaları sadece el koyma amacı taşımıyor, aynı zamanda mültecilerin sevdikleri kişilerden ayrı kalmalarını da gereksiz bir şekilde uzatıyor."

27 red oyuna karşılık 81 oyla kabul edilen yasaya göre mülteciler her sığınma başvurusu için kişi başı yaklaşık 900 euro ödemek zorunda. Öte yandan aile birleşimi için gereken tüm yol masraflarını da kendileri karşılamak durumunda kalıyor.