Cumhuriyet Davası

Arka Plan Bilgisi

31 Ekim 2016 günü sabah saatlerinde Cumhuriyet Gazetesi’nin toplam 13 yöneticisi ve çalışanı, İstanbul Başsavcılığı’nın kısıtlama ve gizlilik kararı ile yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar beş gün boyunca avukatları ve yakınları ile görüştürülmedi.

5 Kasım 2016 tarihinde Bülent Utku, Güray Öz, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Turhan Günay, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör ve Murat Sabuncu tutuklandı; Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya hakkında ise, yaşları ve sağlık durumları dikkate alınarak adli kontrol kararı verildi. Günseli Özaltay ve Bülent Yener, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Akın Atalay ise, yurtdışından dönmesinin ardından 12 Kasım 2016 tarihinde tutuklandı.

30 Aralık 2016 tarihinde tutuklanan Ahmet Şık’ın dosyası ise sonradan ana dava ile birleştirildi.

Ağustos 2016 yılında başlayan soruşturma süreci, Nisan 2017'de sonlandı ve 17’si Cumhuriyet gazetesi çalışanı toplam 19 kişi hakkında hazırlanan iddianame, 18 Nisan 2017 tarihinde İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

• Can Dündar, Akın Atalay, Bülent Utku, Güray Öz, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Turhan Günay, Musa Kart, Bülent Yener, Günseli Özaltay, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Ahmet Şık ve Orhan Erinç’in “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” suçundan,
  • İlhan Tanır’ın “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan, Ahmet Kemal Aydoğdu’nun ise “terör örgütü yöneticisi olma” suçundan cezalandırılması talep edildi.

Cumhuriyet Gazetesi muhasebe çalışanı Emre İper hakkında ayrıca açılan soruşturma, 10 Ağustos 2017 tarihinde ana davaya eklendi.