Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Yeri Galatasaray Meydanı’dır!
Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 1000. hafta buluşmasına
Cumartesi Anneleri/İnsanları 1980’lerde ve 1990’larda gözaltında zorla kaybedilen yakınları için 29 yıldır yılmadan mücadele ediyor. İlk kez Mayıs 1995’te çıktıkları Galatasaray Meydanı onlar için zorla kaybedilen yakınlarıyla buluştukları ve yetkililerden yakınları için hakikat ve adalet talep ettikleri bir mekan.
Ancak, Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray Meydanı’nda barışçıl protesto haklarını kullandıkları için yıllar içerisinde defalarca polis şiddetine ve gözaltılara maruz kaldı, ve haklarında davalar açıldı.
Türkiye yetkilileri, ifade ve toplanma özgürlüğü hakkının hukuka aykırı bir biçimde engellenmesi konusunda hiçbir zaman geçerli bir gerekçe sunmadı.
Kasım 2022 ve Mart 2023 tarihlerinde Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumartesi İnsanları'ndan başvurucuların Cumartesi İnsanları’nın barışçıl toplanma özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine ve yetkililerin ihlalin tekrarını önlemesi gerektiğine hükmeden iki lehte karar verdi. Ancak, yetkililer AYM kararlarını hiçbir zaman uygulanamadı.
Türkiye yetkilileri, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın barışçıl protesto haklarını kullanabilmeleri için yükümlülüklerini derhal yerine getirmeli ve daha fazla vakit kaybetmeden Galatasaray Meydanı’nı tüm barışçıl protestolara açmalıdır.
Cumartesi Anneleri/İnsanları için neler yapabilirsin?
Galatasaray Meydanı’ndaki polis ablukası kaldırılsın ve Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın ve meydanda barışçıl biçimde toplanmak isteyen diğer herkesin toplanmalarına izin verilsin.
İMZACI OL
SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ
Türkiye yetkilileri, @CmrtesiAnneleri'nin barışçıl protesto haklarını kullanabilmeleri için yükümlülüklerini derhal yerine getirmeli ve daha fazla vakit kaybetmeden Galatasaray Meydanı’nı tüm barışçıl protestolara açmalıdır.#CumartesiAnneleri’ninYeriGalatasarayMeydanı’dır pic.twitter.com/IvyIFv1SqY
— Amnesty Türkiye (@aforgutu) May 21, 2024
Blog
- İnsanlığın geleceğini güvence altına almak için küresel olarak harekete geçmeliyiz
- 2024’ün ilk yarısında elde edilen insan hakları kazanımları
- Gazze'de acil bir ateşkes, uluslararası toplumun kendisini yeniden yaratması için bir zorunluluktur
- “Temas kurmak, güvenli alanlar yaratmak ve varoluşumuzu kutlamak için Trans Onur Yürüyüşü’ne ihtiyacımız var”
- Oyun Fransa için değişmiyor: Paris Olimpiyatları ve sporda başörtüsü yasağı
- Bölünmez Bütünün Bölünmez Bütün Mücadelesi
- İşgal Altındaki Filistin Topraklarında İsrail’in Apartheid Rejimi