Canan Coşkun Davası

Arka Plan Bilgisi

Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Canan Coşkun hakkında, yapmış olduğu iki haber nedeniyle, Terörle Mücadele Kanunu'nun 6/1. maddesinde düzenlenen "Terörle Mücadelede Görev Almış Kişileri Hedef Göstermek" suçu kapsamında iddianame hazırlandı. Bu suç için Kanun'da bir yıldan, üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Söz konusu iddianamede, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın avukatları hakkında soruşturma yürütüldüğü sırada, dosyada "kısıtlama kararı" olmasına rağmen Coşkun tarafından yapılan haberde soruşturma savcısı ve tanığın isminin yer almış olması atılı suça delil olarak gösteriliyor. Akademisyen Nurıiye Gülmen ve Semih Özakça, OHAL kapsamında çıkartılan bir Kanun Hükmünde Kararname ile mesleklerinden ihraç edildikten sonra açlık grevine başlamış ve yaklaşık bir yıl süren bu grev, kamuda büyük yankı uyandırmıştı.

Canan Coşkun, Savcılık huzurunda vermiş olduğu ifadesinde; adliye muhabiri olarak görev yaptığını, bu görev gereği adliyede yürütülen birçok dava ve soruşturmanın haberini yaptığını ve idianameye konu haberin de bunlardan birisi olduğunu ifade etti. Bu doğrultuda, anılan isimlerin haberde yer almasının sadece haberin bir unsuru olduğu, kişileri terör örgütlerine hedef göstermek gibi bir hedefin bulunmadığının açık olduğunu söyleyerek atılı suçlamayı reddetti.

İddianeme, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 6 Haziran 2018'de görülecek.