Büyük Birader En İyisini Bilir
Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler internette ifade özgürlüğü üzerinde baskı kurmak için internetin yönetimini ele geçiriyor, insan hakları ihlalleri ile ilgili bilgiyi sansürlüyor ve ulusal güvenlik adına kullanıcıları hedef ayrımı gözetmeden izliyor.
Aşağıda internette hükümet müdahalesi ve izlemesi üzerine şoke edici örnekler var. Bu örnekler hem sorunun çapına hem de ciddiyetine dikkat çekmek için gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden seçildi.
Sayılarla internet ihlalleri
2,000,000 – Çin'de internette polislik yapması için çalışan insan sayısı
193 – ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansı'na, hakkında muhbirlik yapması için izin verdiği yabancı hükümet, yabancı fraksiyon ve siyasi kuruluşların sayısı.
1,000 – Suudi Arabistan'ın Raif Bedevi'yi, İslam'a ve İslami figürlere hakaret etmek için "bir internet sitesi kurmak"tan suçlu bulmasının ardından mahkum ettiği kırbaç sayısı. Şu anda aynı suçtan ötürü 10 yıllık hapis cezasını dolduruyor.
24 saat – Sudan yetkililerinin 25 Eylül 2013'te sosyal ağlarda protestoların düzenlenmesini engellemek için interneti kestiği süre.
29 – Türkiye'de geçen yıl Gezi Parkı eylemleri sırasında düzenlenen protestolarda tweet gönderdikleri için üç yıl hapis cezası ile karşı karşıya olanların sayısı. Gönderilen tweet'lerin hiçbiri herhangi bir şekilde şiddete teşvik etmiyordu. Bu 29 kişi, sosyal medya kanalları üzerinden hükümeti eleştirdiği için kovuşturmaya tabi olan ya da hüküm giyenler listesine son eklenenler.
7 – Birleşik Krallık'ın, güvenlik servislerinin kapsamlı izleme gücünü arttırdığına dair bir yasa taslağı oluşturduğunu açıklaması ile taslağı yasalaştırması arasında geçen gün sayısı. Veri Saklama ve Araştırma Yetkisi Yasası acil durum prosedürü kullanılarak alelacele bir şekilde İngiltere parlamentosu ya da kamunun doğru düzgün bir şekilde incelemesine olanak sağlanmadan geçirildi.
34 – Vietnam'da alıkonulan blog yazarlarının sayısı. Böylece ülke dünyada internet kullanıcıları için ikinci en büyük cezaevi haline geldi. İlki ise Çin.
Biliyor muydunuz?
Fransa, izin belgesi olmadan internetteki iletişimi durdurma yetkisi veren Askeri Programlama Yasası adında yeni bir yasayı yürürlüğe koydu.
Pakistan Telekomünikasyon İdaresi, Twitter’dan 'dine hakaret eden' tweetlerin engellenmesini istedi. Twitter, kısaca kabul etmesine rağmen, birkaç hafta içinde sivil toplumun, başta Twitter'da olmak üzere sosyal medyada sergilediği ters tepki sonucunda bu kararını birkaç hafta içinde iptal etti. Facebook belirli aralıklarla, dine hakaret eden içerikler nedeniyle Pakistan yetkilileri tarafından sansürleniyor. YouTube da aynı nedenden dolayı şu anda tamamen sansürlenmiş durumda.
Tayland, ülkenin kralına yönelik bir eleştirinin YouTube’a yüklenmesinden sonra siteye erişimi engelledi. 2014 yılında, birkaç Facebook kullanıcısı monarşiyi küçük düşüren paylaşımlarından dolayı tutuklandı ve haklarında kovuşturma açıldı. Bu paylaşımları beğenen kullanıcılar da kovuşturma ile tehdit edildi.
2013’ten bu yana Suudi Arabistan yetkilileri, Skype, WhatsApp, Viber ve Line gibi şifreli sosyal ağ uygulamalarını yasaklayarak ve sosyal medya uygulamalarını izleyerek internet aktivistliğini önlemek için daha fazla girişimde bulundu.
Etiyopya güvenlik servisleri, Birleşik Krallık ve Almanya şirketlerinin geliştirdiği bilgisayarları uzaktan kontrol eden ve etkileyen yazılım programlarını kullanıyor. Kullanıcıların dosyalarına, bilgilerine ve faaliyetlerine erişim sağlayan bu araçlar, klavye tuşlarının basılış sırasını şifreleri öğrenmek için takip etmek, kullanılan cihazın mikrofonunu ve kamerasını açmak ve bir bilgisayarı dinleme cihazına dönüştürmek için kullanılıyor.
İran, ulusal güvenliğe tehdit oluşturacağını inandığı sosyal iletişim ağlarını da içine alan, internete bağlı faaliyetleri önlemek ve internet suçları ile mücadele etmek için 2011 yılında Siber Polis kuvvetini oluşturmuştur. Yetkililer, birçok birey basit bir şekilde ve barışçıl bir yolla ifade özgürlüğü hakkını kullanmasına rağmen onların internet üzerindeki faaliyetlerini izleyip belirli aralıklarla internette yazdıkları yüzünden onları tutukladı ya da alıkoydu.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’