Boğaziçi’nden ODTÜ’ye uzanan gökkuşağı

Geçtiğimiz yıllar içerisinde Türkiye’de sivil topluma, ifade ve barışçıl toplanma özgürlüklerine getirilen pek çok kısıtlamadan etkilenen bir alan da LGBTİ+ hakları ve aktivistleri oldu. 2015 yılında dini hassasiyetler gösterilerek, yıllardır barışçıl şekilde gerçekleşen İstanbul Onur Yürüyüşü’nün engellenmesi ile başlayan süreç, 2017 yılında OHAL dönemi içerisinde Ankara Valiliği’nin şehirdeki tüm LGBTİ+ temalı etkinliklere süresiz yasak getirmesiyle devam etti. 2018 yılında OHAL resmi olarak sona ermesine rağmen Ankara’daki hukuka aykırı genel yasak kaldırılmadı, İstanbul’da Onur Yürüyüşü‘ne yönelik engellemeler de devam etti.

Kamusal alanda barışçıl şekilde bir arada var olmanın engellendiği ve LGBTİ+’lar için birçok ‘güvenli alan’ın kısıtlandığı bu süreçte sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları ve bir araya gelen aktivistler, LGBTİ+’ların her yerde, evimizde, iş yerinde, okullarda olduğunu bizlere hatırlatmaya devam etti.

Nisan ayının ortasında, havalar tüm coşkusu ile yaşanabilecek bir onur yürüyüşü düzenleyebilecek kadar ısınmamışken, Boğaziçi Üniversite’sinde, LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kampüs içerisinde gerçekleştirdiği onur yürüyüşüne katıldık ve öğrencilerle bir aradadaydık.

“Yasaklara rağmen bizleri sokaklardan, caddelerden, meydanlardan, hayattan uzaklaştıramayacaksınız. Altını bir kez daha çizmek istiyoruz ki bizler şehrin ve bu okulun bir yerinde değil her yerindeyiz, bir gün değil her gün sesimiz çıksın istiyoruz.”
-Onur Yürüyüşü sonunda okunan basın açıklamasından.

Bu yıl yedincisi gerçekleşen yürüyüş öncesinde bir grup öğrenci ile kampüs girişine giderken yaptığımız kısa konuşmada, son zamanlarda yaşanan hak kısıtlamaları ve ihlallerden konuştuk. Öğrenciler, okul yönetiminin prosedürel zorluklarından bahsettiler. Yürüyüşü organize etme sürecinde her konunun çok detaylı bir kontrolden geçirildiğini, hemen hemen tüm kulüp faaliyetlerinde mevcut olan sistemin kendilerine destek olmaktan uzak olduğunu söylediler. Bu durum öğrencilerin kulüp faaliyetlerini istedikleri şekilde duyurmalarına engel olabiliyor ve Onur Yürüyüşü sürecinde olduğu gibi ne slogan atılacağından, ellerinde taşıyacakları dövizlere kadar müdahale edilebilmesine yol açabiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi içerisinde 2009 yıllarında aktif olan Lubunya*’dan, LGBTİ+ Çalışmaları Kulubü’ne giden süreç hakkında konuşmaya başladığımızda ise Türkiye’de çok fazla üniversitede karşılaşmadığımız, sevindirici bir porte karşımıza çıkıyor. Tüzük yazmanın zorluklarından yakınılsa da, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulubü, 2017 yılında beri üniversite içerisinde resmi bir kulüp olarak faaliyetlerini yürütüyor.

Saat 18:30 olurken Güney Kampüs’ün girişine varıyoruz ve bizi yaklaşık 100 öğrenci karşılıyor. Yürüyüş boyunca en önde taşınacak pankartta ise Ankara’da 2017 yılında başlayan genel LGBTİ+ temalı etkinlik yasağından nasibini alan ve yasaklanan ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’na bir mesaj var: “Ankara’ya yasak dediniz, biz de ODTÜ Onur Yürüyüşü’nü her yere taşıdık.”



Kampüs içinde ya da kampüs dışında, herhangi bir kamusal alanda insanların barışçıl şekilde bir araya gelmesinin önündeki engeller, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü öğrencilerini bir başka üniversite için hareke geçmekten vazgeçmedi. Nitekim Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Onur Yürüyüşü’nün üzerinden birkaç gün geçtikten sonra, Ankara’daki genel yasak kaldırıldı. 2 yıla yakın süredir başta Ankara’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının çabası ile ilerletilen yasal sürecin sonunda Ankara Bölge İdare Mahkemesi, LGBTİ+ temalı etkinliklere uygulanan genel yasağın hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Böylece Ankara’ya gökkuşağının yeniden uzanmasının önündeki engel kalkmış oldu.

10 Mayıs’ta gerçekleşmesi beklenen ODTÜ Onur Yürüyüşü’nün herhangi bir engellemeye uğramaksızın barışçıl şekilde gerçekleşmesi için hepimizin umudu yüksek. Olağanüstü Hal Temmuz 2018’de sona erdiği halde, barışçıl toplanma hakkına getirilen sınırlandırmaların birçoğu halen yürürlükte. Uluslararası Af Örgütü olarak yetkililere, Ankara’daki yasağa benzeyen diğer haksız ve hukuka aykırı olan tüm yasakları kaldırma çağrısında bulunuyoruz. Gökkuşağını Ankara'ya geri getirmek için başlattığımız kampanyaya ulaşmak için tıklayın.

Fırat Doğan
Uluslararası Af Örgütü Türkiye
Sosyal Medya ve Dijital İletişim Sorumlusu

---

Geçmiş yıllarda Boğaziçi Üniversitesi içerisinde faaliyet gösteren LGBTİ+ öğrenci kulübünün ismi.