Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri Davası

Arka Plan Bilgisi

Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan 30 öğrenci hakkında Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2. Maddesi dayanak gösterilerek düzenlenen ve öğrencilerin, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçu kapsamında cezalandırılmalarını talep eden iddianame, İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

TMK’nın ilgili maddesi “Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi”nin bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor.

İddianamede öğrencilerin 19 Mart 2018 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde, Türkiye’nin kuzey Suriye’de Afrin’e yönelik yürüttüğü askeri operasyonla ilgili olarak gerçekleştirdikleri protesto eylemi “terör örgütü propagandası” olarak değerlendiriliyor. Öğrenciler bu protestodan hemen sonra, farklı tarihlerde gözaltına alınmış ve bazıları iki haftaya varan sürelerle olmak üzere, polis tarafından gözaltında tutulmuştu. Dava kapsamında öğrencilerden 15’i yaklaşık iki buçuk ay tutuklu kaldı.

İddianamede, görüntü tespit tutanağı dayanak gösterilerek; öğrencilerin pankart taşımaları veya pankartın çevresinde bulunmaları, slogan atmaları, protesto amacıyla yapılan alkışlama eylemine katılmaları suça konu eylemler olarak sıralanıyor. Aynı şekilde “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın halkların kardeşliği” gibi sloganlar terör örgütü propagandası için suç delili olarak kabul ediliyor.

Davanın ilk duruşması, 6 Haziran 2018 günü, İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri Davasında İlk Duruşma

Geçici Bir Gündemin Davası: Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri Neden Tutuklanmıştı?

ACİL EYLEM   -  Savaş karşıtı eylem yapan öğrenciler tutuklandı