BM Güvenlik Konseyi Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Kriz Konusunda Acilen Eyleme Geçmeli
Uluslararası Af Örgütü, aralarında Fransa, ABD ve İngiltere'nin de olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki krizin üstesinden gelmek için getirilen öneriler konusunda ellerinden geleni yapmaları gerektiğini dile getirdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un, 5 Mart'tan önce Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bulunan Afrika liderliğindeki barış koruma gücünün muhtemelen bir BM barış koruma görevine dönüştürülme konusundaki değerlendirme raporunu sunması bekleniyor.
Uluslararası Af Örgütü Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Netsanet Belay, "Güvenlik Konseyi'nin bu BM barış koruma gücü operasyonuna izin vermesi çok acil bir durum. Sivilleri korumak için kendilerine kuvvetli bir yetki verilmeli" diye konuştu.
Uluslararası Af Örgütü'nün Orta Afrika Cumhuriyeti'nde gerçekleştirdiği başarılı misyon, Afrika ülkeleri öncülüğündeki barış gücü birliğinin (MISCA) kaynakları yetersiz ve iyi donatılmamış durumda olduğunu ortaya çıkardı. Fransız birlikleri (Sangari) ile iyi koordine olamamaları sivillerin ölümünü ve ülkenin büyük kısmında Müslüman toplulukların etnik temizliğini durdurma konusunda başarısızlığa yol açtı.
Belay, “Krizin üstesinden gelmek için şu an sarf edilen çabalar yeterli olmaktan çok uzak ve yeni BM misyonu bu krizin üstesinden gelecek kapasiteye sahip olmalı. Barış koruma gücü askerlerinin ne nerede olduklarına ne de gönderildikleri bölgede ne olduğuna dair herhangi bir fikirlerinin olmadığı bölgelere gönderildiklerine şahit olduk. Moralleri düşük, ekipmanları kötü ve çoğu aylardır maaş almadıklarından şikayetçi" dedi.
MISCA'yı finanse etme konusunda verilen uluslararası sözler hala daha tam olarak karşılanmadı.
Belay, “MISCA'yı güçlendirme sözü ile toplanan paranın çoğundan bir haber çıkmadı ve sorumluluğun başkasına yüklendiği bir atmosfer söz konusu. Bu sırada yüz binlerce insan hala ülke içinde yerinden ediliyor ve binlerce Müslüman hayatlarından endişe ettikleri için ülkeyi terk etme mücadelesi veriyor. Güvenlik Konseyi kararlı bir şekilde eyleme geçmeli. Bu konu çok büyük bir aciliyet sorunu - her günün önemi var. Yüz binlerce insan acı çekiyor. İnsanların hayatını kurtarmak siyasete baskın çıkmalı" dedi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’