BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Midilli adasındaki mültecileri ziyaret ediyor
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un 17-18 Haziran tarihlerinde Yunanistan'a gerçekleştirdiği ziyaret öncesi Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Ban Ki-moon'un Yunanistan’da mahsur kalmış binlerce mülteci ve göçmenle dayanışma mesajını vereceği bu ziyaret, çok ciddi kusurları olan AB-Türkiye anlaşması hakkında bir türlü söz dinlemeyen AB liderleri için bir dönüm noktası olmalı" denildi.
Genel Sekreter Ban Ki-moon, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ile Atina'da bir görüşme gerçekleştirdikten sonra Midilli adasındaki mültecilerin alıkonduğu Moria kampını ziyaret edecek. Moria ve diğer Yunan adalarında yaklaşık 8 bin 500'e yakın mülteci ve göçmenin vahim koşullarda mahsur kaldığı ifade ediliyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Giorgos Kosmopoulos, "Ban Ki-moon'un ziyareti Yunan adalarında mahsur kalan mülteciler için hayatın nasıl bir felaket olduğu gerçeğine dikkat çekecektir, fakat Avrupalı liderlerin verdikleri zararı görmeleri için Ban Ki-moon’un varlığına ihtiyaç duyulması utanç vericidir" dedi.
Kosmopoulos, “AB-Türkiye anlaşmasından beri geçen üç ayda insan haklarının ve onurunun açıkça yok sayılması AB’nin küresel saygınlığına bir lekedir. AB’nin sorumluluklarından kaçmak için bu anlaşmayı model olarak alıp, diğer üçüncü ülkelerle de uygulamayı düşünmesi akıl almaz bir durum. Avrupalı liderlerin Türkiye güvenli bir ülkeymiş gibi davranarak, Suriye veya başka yerlerden gelen mültecileri tehlikeye atmaktan vazgeçmesinin tam zamanıdır” diye ekledi.
Geçtiğimiz aylarda Ban Ki-moon ve diğer BM temsilcileri mültecilerin geri gönderilmelerine yol açan AB-Türkiye anlaşması ile ilgili endişelerini dile getirmişti. Öte yandan Nisan ayının ortasında Midilli adasını ziyaret eden Papa Francis de Moria kampındaki çaresizlik ortamına tanık olduktan sonra, Yunanistan'da devam eden insan hakları ihlallerine karşı BM'nin kınamasına katılmıştı.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’