BM Genel Kurulu: Myanmar Genelkurmay Başkanı'nın 'Kitlesel katliamdan aranıyor’ posterleri yapıştırıldı

  • Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in posterleri New York’un her yerine yapıştırıldı
  • Twitter’da #ProsecuteTheGeneral etiketini takip edin

Myanmar ordusu Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in gözetimi altında Arakanlılar akıl almaz bir vahşete uğradı.  Sorumluların hesap vermesi çağrısında bulunan Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ) yürüttüğü kampanyanın bir parçası olarak dün gece New York’un her yerine Genelkurmay Başkanı Hlaing’in “Aranıyor” yazan fotoğrafı asıldı.

Myanmar hükümetinin temsilcileri de dahil olmak üzere dünya liderleri bu hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) 73. oturumuna katılmak üzere New York’ta buluşuyor.

Arakanlılara ve Myanmar’daki diğer etnik azınlıklara yönelik işlenen insanlığa karşı suçlardan hesap sorulmasının gündemin ilk sıralarında yer alması bekleniyor. BM İnsan Hakları Konseyi halihazırda kanıtların korunmasına ilişkin bir mekanizmanın kurulmasını tartışıyor. Bu mekanizma, Min Aung Hlaing ile diğer şüpheli faillerin yargılanmasını kolaylaştırabilir.

UAÖ’nün hazırladığı posterler, şehrin kilit yerleri de dahil olmak üzere 30 farklı sokağa ve caddeye yapıştırıldı.

UAÖ Genel Sekreteri Kumi Naidoo konu hakkında yaptığı açıklamada, “Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, Myanmar’da işlenen insanlığa karşı suçlara seyirci kalmakla sorumludur. Hlaing, Myanmar ordusu tarafından yürütülen ve yüz binlerce kişiyi evlerini terk etmeye zorlayan katliam, tecavüz, işkence ve köy yakma harekatı sırasındaki emir-komuta zincirinin başındaydı” dedi.

“Hlaing’in başında bulunduğu ordu, Myanmar’ın kuzeyinde yaşayan etnik azınlıklara mensup sivillere karşı savaş suçları da işledi ve bölgedeki çatışmalar hala sürüyor. Dünya liderlerinden bir talebimiz var: Bu hafta Myanmar’a hesap sorma konusunda atılacak adımları tartışırken, Hlaing’in yüzünü hatırlasınlar” diyen Naidoo, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arakanlıları hedef alan korkunç suçlar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in gözetiminde gerçekleşmesine rağmen, Hlaing çok uzun zaman boyunca gözardı edildi ve uluslararası toplumun dikkatinden kaçtı. Artık yaşanan vahşetin sorumlularını ortaya çıkarmanın ve sorumlulardan hesap sorulmasını sağlamanın zamanı geldi.”

New York’un dört bir yanına yapıştırılan posterlerde “Kitlesel katliamdan aranıyor – Cezasız kalmasına izin vermeyin” yazıyor. Hayatta kalan Arakanlıların yürek burkan sözlerine de posterlerde yer veriliyor.

45 yaşındaki Arakanlı bir kadın, askerlerin Ağustos 2017’de katlettiği yedi aylık torununu şu sözlerle anlatıyor:

“Bebeğin ağladığını duydum, sonra ateş açtılar, sonrasıysa sessizlik.”

Askeri operasyonların başladığı 25 Ağustos 2017’den bu yana Arakan Eyaleti’nin kuzeyindeki Arakanlı nüfusun yüzde 80’inden fazlası güvende olabilmek için komşu ülke Bangladeş’e kaçmak zorunda kaldı.

Komuta sorumluluğu

UAÖ’nün yaptığı araştırma, Arakanlı kadınlara, erkeklere ve çocuklara yönelik işlenen suçların birçoğunun, Myanmar ordusunun en yüksek kademelerinde planlandığını ve organize edildiğini gösteriyor. Özetle, Myanmar ordusunun komuta yapısı, Min Aung Hlaing ile diğer kıdemli askeri yetkililerin, Arakan Eyaletinin kuzeyinde, sahada olup bitenlerin farkında olmamalarını imkansız kılıyor. Buna rağmen üst düzey ordu kademesi, işlenen suçları durdurmak ve sorumluları cezalandırmak için harekete geçmiyor.

Esasen Min Aung Hlaing de dahil olmak üzere kıdemli askeri yetkililer, etnik temizlik harekatının hemen öncesinde ve harekat sırasında durumu denetlemek için bölgeye gitti ve yaptıkları ziyaretleri Facebook paylaşımlarıyla belgeledi.

UAÖ, Genelkurmay Başkanı’na bağlı Milli Savunma Bakanlığı’nın doğrudan komutası altında faaliyet gösteren, Ağustos 2017’den itibaren Arakan Eyaletinin kuzeyinde, sahada bulunan ve Arakanlılara yönelik korkunç ihlallerin birçoğundan sorumlu olan askeri birimleri de tespit etti. Ayrıca UAÖ, aynı askeri birimlerin, Myanmar’ın kuzeyinde yer alan Kaçin ve Şan eyaletlerindeki etnik azınlıklara mensup sivillere yönelik savaş suçları ve diğer insan hakları ihlallerinde sorumluluk taşıdığını da gösterdi.

UAÖ, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Myanmar’daki durumu bir an önce Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıması çağrısında bulunuyor.

“Dünya liderleri, Min Aung Hlaing’in yüzünü hafızalarına kazımalıdır” diyen Kumi Naidoo, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Hlaing ve komutanları, uluslararası hukuka göre dehşet verici suçlar işleyen güçleri komuta ediyordu – adaletle yüzleşmelerinin zamanı geldi.”