Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'de Kan Dökülmesine Karşı Harekete Geçmeli

Uluslararası Af Örgütü 1 Ağustos 2011 tarihinde, güvenlik güçlerinin, çok sayıda insanın öldürüldüğüHama şehrini bombalamaya devam ettiğini bildirirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne göndererek Suriye'de devam eden baskıya derhal cevap vermeli dedi.

Güvenlik Konseyinin, 1 Ağustos tarihinde, Suriye’de devam etmekte olan şiddeti görüşmek üzere toplanması beklenmektedir. 31 Temmuz tarihinde, içlerinde dört çocuğunda bulunduğu en az 52 kişinin öldüğü düşünülürken, 1 Ağustos tarihindeki şiddet olaylarında 2 kişinin öldürüldüğü söylendi.

Suriye'nin başka yerlerinde, gösterici kitleleri, son öldürülmeler karşı sokaklara döküldü.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Philip Luther, ''Suriye yetkilileri en ölümcül saldırılarını reform çağrısında bulunan barış yanlısı göstericiler üzerinde yapmaktadır'' dedi.

''Devlet Başkanı Beşar Esad'ın güvenlik güçlerini durdurma konusunda isteksiz olduğu açık, bu nedenle Birleşmiş Milletler, şiddete dayanan baskı kampanyasının önünü kesmek için kararlı bir şekilde harekete geçmeli.''

''Önlemler arasına en azından silah ambargosu konulması, Beşar Esad'ın ve insanlığa karşı suçta sorumluluğu olduğundan şüphe duyulan diğer devlet görevlilerinin mal varlığının dondurulması ve meselenin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi dahil edilmelidir.''

Suriye askeri birlikleri, son aylarda reform yanlısı göstericilerin odak noktası olduğu Hama şehrinden bir ay önce çekilmişti; ancak son günlerde tekrar güç kazandılar.

31 Temmuz günü sabah erken saatlerde, birliklerin ve tankların tekrar şehre girmeye teşebbüs ederek yerleşim yerlerine bomba ve makineli silahlarla saldırdıkları kaydedildi. Birçok yerleşim yeri sahibi birlikleri durdurmaya çalışırken öldü. Yöre sakinleri, ölenlerin bölgeye defnedildiğini bildirdi.

31 Temmuz günü, doğu şehri Dayr al-Zor'un da içinde bulunduğu, Suriye'nin diğer bölgelerinde, yoğun ateşli saldırılar yaşandığı ve güvenlik güçleriyle çatışmalarda 11 kişinin öldüğü kaydedildi.

Bir insan hakları aktivisti, Uluslararası Af Örgütü'ne, Hama ve Dayr al-Zor'da bazı güvenlik personellerinin de öldürüldüğü ya da kaçırıldığını bildirdi.

Hama’daki dört hastaneden birinde çalışan bir görevli, Uluslararası Af Örgütü’ne, hastaneye dünden beri 18 sivil ve 1 polisten oluşan, kafa ve göğüslerinden vurulmuş toplam 19 cesedin geldiğini bildirdi.

Polis memuru Mahmoud 'Abboud'un göstericiler ve polis karakolu arasında arabuluculuk yaparken, başından vurulduğu ve göstericiler tarafından hastaneye getirildiği söylenmişti.

Devlet Haber Ajansı SANA 'ya göre, Hama ve Dayr al- Zor'daki ''silahlı gruplar'' altı ordu ve güvenlik gücü üyesini vurdu, kamu mallarına ve özel mallara saldırdı. Ayrıca haber ajansı, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın, kutsal Ramazan ayının başına denk gelen hafta sonu operasyonlarında ''Suriye'nin düşmanlarını bozguna uğratan'' birliklere yaptığı övgüleri yayınladı.

Uluslararası Af Örgütü, Mart ayının ortasında başlayan reform yanlısı gösterilerde öldüğü düşünülen 1500'den fazla kişinin isimlerini almaktadır. Bu kişilerin birçoğu, güvenlik güçleri ve ordunun askeri mühimmatı tarafından vurulan gösterici ve yerleşim yeri sakini olarak kaydedildi.

Birçoğu kimseyle görüştürülmeden tutulan binlerce kişi gösterilerin başında tutuklanmıştı. Birçoğunun ise, bazı durumlarda ölümle sonuçlanan, işkenceye uğradığı ve gözaltı sırasında kötü muameleye maruz kaldığı bildirilmişti. Uluslararası Af Örgütü araştırmalarına dayanarak, yaygın, sistematik ve sivil halka karşı olma nitelikleri taşıyan bu suçun işlenmesinin, insanlığa karşı suç anlamına geldiği kararına varmaktadır.

Uluslararası Af Örgütü, Şubat ayında Libya'da şiddet içeren baskılara yapıldığı gibi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne, Suriye'deki durumu derhal Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne göndermesi çağrısında bulunuyor.

Philip Luther, ''BM Güvenlik Konseyi, barışçıl gösterilerin arasında sayısız hayata mal olmaya devam eden, kanlı baskıları sona erdirmek üzere somut adım atmakta geç kalıyor'' dedi.