Binlerce Mülteci ve Sığınmacı Makedonya Sınırında Risk Altında

Uluslararası Af Örgütü, küresel mülteci krizi nedeniyle Makedonyalı yetkililerin Perşembe günü ülkenin güney sınırında yeni “kriz bölgesi” yaratması üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada “Çoğunluğu Suriyeli, Afgan ve Iraklı müleci ve sığınmacılardan oluşan binlerce kişi sıkışmış durumda ve ciddi şekilde şiddet riski altında” denildi.

Durum, Makedonya hükümetinin sınırdaki iki alanı “kriz bölgesi” ilan etmesi, Gevgeli kasabası yakınındaki Yunanistan sınırını kapatması ve askeri destek çağırması üzerine hızla kötüleşti.

Uluslararası Af Örgütü, sınıra konuşlandırılan anti-terörizm polis birliklerinin, insanların Makedonya’ya geçişlerini önlemek için dayak ve hatta havaya ateş açmak gibi yöntemler kullandığına dair son derece kaygı verici raporlar elde etmiştir. Ayrıca sınır boyunca dikenli teller çekilmiştir.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Masası Direktör Yardımcısı Gauri van Gulik, “Her ülkenin sınırlarını koruma yetkisi vardır, fakat bu çeşit paramiliter karşılık, ulusararası hukuka aykırı kabul edilemez bir ‘geri itme’dir. Makedonyalı yetkililer sanki çatışmadan ve kovuşturmadan kaçan mültecilerle değil, protestocularla mücadele ediyormuş gibi karşılık vermektedir” dedi.

Van Gulik sözlerine şöyle devam etti: “Eğer güvenlik güçlerinin ateşli silah kullanımına ve dayak olduğuna dair raporlar doğruysa, zaten gergin olan durumun çok tehlikeli bir şekilde tırmanmasına işaret olacaktır.”

Uluslararası Af Örgütü Makedonyalı yetkililerden mülteci ve sığınmacıları yönelik uluslararası yükümlülüklerden üzerine düşeni yapmasını talep etti.

Taleplerin arasında,

  • Ülkeye sığınma başvurusu yapmak isteyenlere izin vermek ve bu kişilere hızlı ve etkin bir mülteci sütatüsü belirleme süreci sağlanması,
  • Mültecilere ve sığınmacılara karşı aşırı güç kullanımından kaçınmak; kalacak yer, yemek, kıyafet ve sağlık hizmetleri sağlanması,
  • Refakatsiz çocuklara ve diğer hassas bireylerin kimlik tespitinin yapılmasına ve yardım almasına izin verecek  etkili alım koşullarının sağlanması da yer alıyor.