Beş uluslararası STK’dan açık mektup: Hak savunucularının gözaltına alınması Türkiye’nin geleceği için kaygı verici
Beş uluslararası sivil toplum kuruluşu bugün bir açık mektup yayımlayarak, Türkiye’de geçen hafta gözaltına alınan sekiz insan hakları savunucusu ve iki eğitmenin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalarını talep etti. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, Avaaz Direktörü Ricken Patel, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İcra Direktörü Ken Roth, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Sharan Burrow, Uluslararası Şeffaflık Örgütü İdari Direktörü Robin Hodess imzalı mektupta gözaltıların Türkiye’nin geleceği için “kaygı verici” olduğu vurgulandı.
Gözaltındaki hak savunucularının ‘‘silahlı terör örgütü’’ üyeliği suçlamasıyla soruşturmaya tabi tutulduğunun altı çizilen açık mektupta, “Bu gözaltılar, Türkiye’nin en önde gelen altı sivil toplum kuruluşuna yönelik bir saldırı olarak, ablukaya alınmış sivil toplumuna vurulmuş ağır bir darbe ve Türkiye’nin gidişatına dair kaygı verici bir işarettir” dendi.
Sekiz insan hakları savunucusu - Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Özlem Dalkıran (Yurttaşlar Derneği), İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü), Nalan Erkem (Yurttaşlar Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi), Nejat Taştan (Eşit Haklar için İzleme Derneği), İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu) – ve iki eğitmen – Ali Gharavi ve Peter Steudtner – geçtiğimiz hafta Büyükada’da düzenlenen bir çalıştay sırasında polis tarafından gözaltına alınmıştı. Yedi günlük gözaltı süreleri bu hafta yedi gün daha uzatılmıştı. Uluslararası Af Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın geçtiğimiz ay tutuklandığı hatırlatılan mektupta, ilk az aynı ülkeden bir Yönetim Kurulu Başkanı ve Direktörün aynı zamanda özgürlüklerinden mahrum kaldıkları ifade edildi.
Dünya liderlerinin cevabı kritik
Türkiye’de geçen sene gerçekleştirilen darbe girişimine de değinen uluslararası STK’lar mektuplarında şu ifadelere yer verdi: “Bundan bir yıl önce şiddetli bir darbe girişimi sonucu 249 kişi hayatını kaybetti. Darbeciler tarafından öldürülenler ve yaralananlar en derin saygıyı hak ediyor ve bu şiddetin sorumlularının adalet önüne çıkarılmaları gerekiyor. Türkiye’deki darbe girişiminden bu yana, son bir yılda devasa ve durmak bilmeyen bir baskı uygulandı. Bu sürede 100.000’den fazla kamu çalışanı ihraç edildi, on binlerce kişi keyfi biçimde tutuklandı, yüzlerce gazeteci cezaevine konuldu ve yüzlerce medya kuruluşu ile STK kapatıldı.”
İnsan haklarına yönelik baskının sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada arttığı belirtilen mektupta, dünya liderlerinin bu duruma karşı verecekleri cevabın “kritik” olduğu vurgulandı. Mektupta şöyle denildi: “Bazılarının G20 Zirvesi’nde kaygılarını ifade etmeleri övgüye değer olsa da bir kerelik müdahaleler yeterli değildir. Artık dünya liderlerinin insan hakları, onur ve adalet ile hem Türkiye’de hem de tüm dünyada bu değerlerin koruyucuları olarak güçlü ve gelişmiş bir sivil toplumun gerekliliği adına kuvvetli, kararlı ve etkili bir duruş sergilemelerinin zamanı gelmiştir.”
Mektubun tam metnine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Af Örgütü ayrıca gözaltına alınan hak savunucularının derhal serbest bırakılması için bu hafta bir acil eylem çağrısı yapmıştı. Kampanyaya aşağıdaki "İmzala" butonuna tıklayarak destek olabilirsiniz.