Berkin Elvan Davası

Arka Plan Bilgisi

14 yaşındaki Berkin Elvan, İstanbul’da Gezi Parkı Protestoları sırasında Okmeydanı’nda kolluk görevlileri tarafından kullanıldığı iddia edilen gaz fişeği kapsüllerinden birinin başına isabet etmesi sonucu 16 Haziran 2013 günü yaralandı. Aynı gün soruşturma başlatıldı.

Berkin Elvan, soruşturma devam ederken, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 Mart 2014 günü hayatını kaybetti. Ertesi gün, yaklaşık bir milyon kişi, polis şiddetine, cezasızlığa karşı görülmemiş düzeyde bir katılımla Berkin’in cenazesi için sokaklara çıktı.

Adli Tıp Kurumu raporunda, Berkin’in ölümünün kafa travmasına bağlı gelişen beyin kanaması sonucu gerçekleştiği saptandı.

Soruşturmanın toplam beş savcı değiştirmesinin ardından, dosyayı devralan altıncı savcının hazırladığı iddianame, 20 Aralık 2016 günü İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede şüpheli polis memuru F.D’nin, “gaz fişeklerinin kullanım esaslarına aykırı şekilde hareket etmesi” ve “etkili mesafede öldürücü niteliği haiz bulunan gaz tüfeği ile yaşı küçük maktulü hedef almamasına rağmen ölüm sonucunu öngörerek bölgeye ateş etmesi sebebiyle”, “olası kast ile öldürme” suçundan cezalandırılması talep edildi.

Dosyada bulunan diğer 42 şüpheli polis memuru hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi.

İddianamenin tek sanığı polis memuru F.D, tutuksuz olarak yargılanıyor.

Berkin Elvan davası devam ediyor.