Bangladeşli yetkililer LGBTİ editörün öldürülmesini de önleyemedi
Uluslararası Af Örgütü, Bangladeş'te gerçekleşen cinayetler zincirinin en sonuncusu olarak bir LGBTİ yayınının editörünün öldürülmesi üzerine bir açıklama daha yayımladı. Örgütün Güney Asya Direktörü Champa Patel tarafından yapılan açıklamada, "Üniversite profesörünün palayla katledilmesinden günler sonra, bir LGBTİ yayınının editörü ve arkadaşının acımasızca öldürülmesi, ülkedeki barışçıl aktivistlerin korunmadığının altını çiziyor" denildi.
Patel sözlerine şöyle devam etti: Bu ay içinde dört trajik cinayet yaşandı. Bu korkunç saldırılardan dolayı kimsenin sorumlu tutulmaması ve sivil toplum üyelerine korunma sağlanmaması şok edici. Bangladeşli yetkililerin yaşama hakkına saygı duyma ve korumaya dair yasal sorumluluğu vardır. Yetkililer enerjilerini fikirlerini şiddet olmaksızın cesurca açıklayan bu kişileri korumaya ve katilleri adalet önüne çıkarmaya odaklamalıdır. Yetkililer bu korkunç saldırıları güçlü bir şekilde kınamalıdır, ki bu şimdiye kadar yapmadıkları bir şey" dedi.
Bangladeş Ceza Kanunu'na göre eşcinsel ilişkiler suç sayılıyor. Uluslararası Af Örgütü'nün konuştuğu sürgündeki aktivistlere göre, LGBTİ'ler kendilerine yönelik tehditleri polise bildirmeye çalıştıklarında, polisler kendilerine 'doğaya aykırı ilişki' suçlamasında bulunabiliyor.
Bangladeş'te bir süredir aktivistler, blogger'lar ve sivil toplumcular saldırıların odağında. İki hafta önce sosyal medya üzerinde laiklik için kampanyalar organize eden bir öğrenci olan Nazimuddin Samad, yine acımasız bir şekilde öldürülmüştü. Samad'ın ismi radikal İslamcıların yayımladığı ölüm listesindeki 84 blogger arasında yer almıştı.
2015 yılında aralarında bir yayıncı ve dört blogger'ın bulunduğu en az beş kişi, seküler fikirleri ve yazıları nedeniyle öldürülmüştü.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’