Bangladeş: Yetkililer süregelen krizi yatıştırmalı ve protestocuların haklarına saygı göstermeli
Bangladeş’te muhalefetin öncülüğünde iktidar partisine karşı düzenlenen protestolar sırasında şiddet artıyor.
Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Bölgesel Direktörü Smriti Singh, aşırı güç kullanımı ve yaygın gözaltılara dair açıklama yaptı. Singh, Bangladeş’te yaşananların insan hakları ihlallerinde artış tehlikesi barındırdığını belirterek, yaklaşan genel seçimler öncesindeki aylarda daha fazla şiddet ve kargaşaya yol açması muhtemel bu durum nedeniyle krizin acilen yatıştırılması gerektiğine dikkat çekti:
“Yetkililer, yalnızca toplanmaların insan haklarına uygun denetimi konusunda gerekli eğitimleri almış kolluk görevlilerinin protestoların denetimine katılmasını ve bu tür birimlerin her türde güç kullanımının gerekli ve orantılı olandan öteye geçmemesini sağlayarak gerilimi düşürmeyi amaçlamalıdır.
Uluslararası Af Örgütü, Bangladeş yetkililerini itidalli olmaya ve sadece mutlaka gerektiği durumlarda asgari düzeyde güç kullanmaya çağırmaktadır. Bir toplanmayı dağıtmak için katiyen ateşli silahlar ve plastik mermi kullanılmamalıdır. Az sayıda kişinin şiddete başvurması, tüm protestolara şiddet içeren protesto gibi yaklaşan müdahalelere yol açmamalıdır.”
“Yetkililer, yalnızca toplanmaların insan haklarına uygun denetimi konusunda gerekli eğitimleri almış kolluk görevlilerinin protestoların denetimine katılmasını ve bu tür birimlerin her türde güç kullanımının gerekli ve orantılı olandan öteye geçmemesini sağlayarak gerilimi düşürmeyi amaçlamalıdır."
Smriti SingUluslararası Af Örgütü Güney Asya Bölgesel Direktörü
“Muhalefet liderleri Rahim Nevaz ve Gayeşvar Chandra Roy’a yönelik saldırılar derhal tarafsız bir şekilde soruşturulmalı, sorumlular yargı önüne çıkarılmalıdır” çağrısı yapan Uluslararası Af Örgütü adına konuşan Singh, “Yetkililer ayrıca protestocuların ve muhalefet liderlerinin keyfi olarak gözaltına alınmamasını sağlamalıdır. Gözaltılar yalnızca gözaltına alınan kişinin suç teşkil eden bir fiilde bulunduğunu gösteren makul kanıtların varlığında ve gözaltı işlemi gerekli ve orantılı bir müdahale olduğunda gerçekleştirilmelidir.
Hafta sonu yaşanan şiddet son derece kaygı verici ve bunun seçimler öncesinde, sırasında ve sonrasındaki insan hakları durumu açısından birtakım sonuçları olabilir. Yetkililer protestocuları bastırmak yerine ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarının kullanımını kolaylaştırma görevlerini yerine getirmelidir.” dedi.
Arka Plan
28 ve 29 Temmuz’da Bangladeş’in ana muhalefet partisi ve diğer gruplar, Başbakan Şeyh Hasina’yı istifaya çağıran ve Ocak 2024’teki seçimlere kadar geçici bir hükümetin atanmasını talep eden protestolar düzenledi. Medyada protestocular ve muhalefet partisi liderlerinin şiddete maruz bırakıldığını ve gözaltına alındığını gösteren çok sayıda video paylaşıldı ve protestolar polisle protestocular arasında yaşanan şiddetli çatışmalarla sona erdi. Bu saldırılar, son günlerde polisle muhalif partilerden protestocular arasında bildirilen bir dizi şiddet olayının son halkasıydı.
Bangladeş İçişleri Bakanı, hafta sonu şiddet olaylarından ötürü 700 kadar kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Bangladeş muhalefet partisi ve aktivistler geçen Aralık ayından bu yana protestolar düzenleyerek Başbakan’ı istifaya çağırıyor. Bu süre içinde iki kişi öldü, yüzlerce protestocu ve polis hastaneye kaldırıldı.
Basın Açıklamaları
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir
- Türkiye: Osman Kavala haksız tutukluluğunun yedinci yıldönümünde, “gerçekten özgürlüğü teneffüs edebileceğime inanıyorum” diyor