Bangladeş: Düşünce mahkumu Şahidül Alam’ın kefaletle serbest bırakılması talebi reddedildi
Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ) düşünce mahkumu ilan ettiği Bangladeşli ünlü fotoğrafçı Şahidül Alam’ın kefaletle serbest bırakılması talebinin reddedilmesi üzerine bir açıklama yayımlayan UAÖ Güney Asya Kampanyacısı Saad Hammadi şunları söyledi:
“Şahidül Alam’ın kefaletle serbest bırakılması talebinin reddedilmesi, adalete yapılmış bir hakarettir. Tüm yaptığı ifade özgürlüğü hakkını barışçıl biçimde kullanmak olan Alam’ın en başından gözaltına alınmaması gerekirdi. Şimdi ise hiçbir haklı gerekçe olmaksızın tutukluluk süresi uzatılıyor.” Hammadi, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bu dava, Şahidül Alam’ın kendisine yapılan bir adaletsizlik olmanın yanı sıra Bangladeş’in dünyadaki itibarını da zedeliyor. Çok sevilen bu fotoğrafçıya yapılan korkunç muamele yaygın bir şekilde protesto edildi. Alam derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.”
Arka Plan
5 Ağustos’ta Bangladeş yetkilileri tarafından gözaltına alınan Şahidül Alam, yol güvenliği talep eden öğrenci protestoları ve yetkililerin aşırı güç kullanımıyla ilgili Al-Jazeera English haber kanalına verdiği röportajda yaptığı yorumlar nedeniyle Bangladeş’in Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yasasının aşırı sert 57. Başlığını ihlal etmekle suçlanıyor.
İnsan hakları grupları, basın özgürlüğü örgütleri, fotoğrafçılar, Nobel Barış Ödülü sahipleri, oyuncular, yazarlar ve akademisyenler Alam’ın serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
Şahidül Alam, gözaltındayken işkence gördüğünü, gözaltına alındığı sırada üzerinde olan kıyafetlerin işkence sırasında kan lekesi olduğunu, ancak 6 Ağustos’ta mahkemeye çıkmadan önce lekelerin çıkarılması için yıkandığını ve aynı kıyafetleri giymeye zorlandığını kamuoyuna açıkladı. Alam’ın iddialarıyla ilgili olarak polis memurlarına yönelik bir soruşturma istenmedi ve başlatılmadı. 12 Ağustos’ta sulh hakimi, soruşturmayı yürüten polis memurunun talebi üzerine Şahidül Alam’ın cezaevine gönderilmesine karar verdi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’