Bangladeş: Arakanlı Müslümanların Myanmar’a geri gönderilmesi hukuk dışı ve zamansızdır
Uluslararası Af Örgütü Güneydoğu Asya ve Pasifik Bölge Direktörü James Gomez bir açıklama yayımlayarak, Bangladeş Dışişleri Bakanlığı’nın iki yıl içinde tüm Arakanlı Müslümanları Myanmar’a geri göndermeyi planladığını duyurması üzerine şunları söyledi:
“Arakanlı Müslümanların hafızalarında tecavüz, öldürme ve işkence hala tazeyken onları Myanmar’a geri gönderme planları yapmak kaygı verici biçimde zamansızdır. Duyurulan zaman dilimi, Arakanlı Müslümanlara danışılmadan belirlendi ve gönüllü geri dönüş imkanlarıyla ilgili hiçbir güvence sağlamıyor.
“Arakanlı Müslümanlara yönelik son şiddet harekatı, seneler içinde yerleşik hale getirilen ayrımcılık ve istismar sonucunda ortaya çıktı. Geçen yıl Myanmar’dan kaçan 650.000 mültecinin birçoğu için bu kadar yakın bir tarihte geri dönmek, gerçekleşmesi korku içinde beklenen bir ihtimal olacak. Myanmar yetkililerinin durumu gizlemesi ve inkar etmesi, geri gönderilen Arakanlı Müslümanların haklarının korunacağını ya da başlangıçta onları kaçmaya iten sebeplerin artık ortadan kalktığını ummak için hiçbir neden sunmuyor.
“Kuşkusuz ki Arakanlı Müslümanların Myanmar’a geri dönmeye ve orada yaşamaya hakları var, ancak insanları apartheid sistemine geri göndermek için acele edilmemelidir. Herhangi bir zorla geri gönderme, uluslararası hukukun ihlali olur,” diyen Gomez, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Arakanlı mülteciler, Bangladeş’te sığınma talep etmeyi sürdürme hakkına sahip. Hükümet, bu topluluğa yönelik uluslararası korumanın devamını güvence altına almak için tüm seçenekleri araştırmaya odaklanmalıdır. İnsanlığa karşı işlenen suçlardan hesap sorulması ve apartheid sisteminin ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere Myanmar’da köklü bir değişiklik olmadığı sürece geri dönüşlerin güvenli ve insanlık onuruna yakışır bir şekilde yapılması mümkün değil.”
Myanmar ve Bangladeş, geri gönderme sürecinin 23 Ocak 2018 tarihinde başlayacağı konusunda anlaştı.
Uluslararası Af Örgütü, Myanmar ile Bangladeş arasında imzalanan geri gönderme anlaşması üzerinde yaptığı incelemeyi 22 Ocak’ta yayımlayacak.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’