Bangladeş: Arakanlı Müslüman mülteciler yaşama elverişsiz bir adaya yeniden yerleştirilmemeli
Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yayımlayarak Bangladeş hükümetinin 100.000’den fazla Arakanlı Müslüman mülteciyi yaşama elverişsiz bir adayayerleştirmeye yönelik tüm planları iptal etmesi gerektiğini söyledi.
Bangladeş hükümeti, Arakanlı Müslüman mültecileri Myanmar’a geri dönene kadar geçici olarak yerleştirmek amacıyla sel baskınlarının yaşandığı, izole ve yaşama elverişsiz Thengar Char adasını geliştirmeye yönelik 280 milyon dolarlık planı onayladı.
Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Direktörü Biraj Patnaik, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Arakanlı Müslüman mültecileri, diğer mülteci yerleşimlerinden uzakta ve sel baskınlarından zarar görebilen, yaşama elverişsiz bir adaya yerleştirmek korkunç bir hata olur.” Patnaik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçen üç ay içinde 600.000’den fazla Arakanlı Müslümana kapılarını açan Bangladeş hükümeti şimdi sağladığı korumayı zedeleme ve kazandığı uluslararası saygınlığı boşa harcama riskine giriyor. Arakanlı Müslümanların kamplardan ayrılarak Myanmar’a dönmesine dair ümitsizliğe düşen Bangladeş hükümeti, onların güvenliğini tehlikeye atıyor.”
Bhashan Char adası olarak da bilinen Thengar Char, yalnızca 11 yıl önce su yüzüne çıktı. Muson mevsiminde adada sel baskınlarının yaşanması da oldukça muhtemel.
İnsani yardım toplulukları, Arakanlı Müslüman mültecilerin en yakın yerleşimden iki saat uzakta olması nedeniyle insani yardım gruplarının mültecilere ulaşmasını zorlaştıran ve yaşama elverişsiz olarak bilinen bir adaya yeniden yerleştirilmelerinin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Geri Dönüş Anlaşması
Geçen hafta Bangladeş hükümeti Myanmar hükümetiyle Ekim 2016 ve Ağustos 2017’de Arakan Eyaleti’nin kuzeyindeki askeri saldırılar sırasında yaşanan hukuk dışı öldürmeler, tecavüzler ve köy yakmalardan kaçan 700.000’den fazla mültecinin Myanmar’a geri dönmesi hakkında anlaşma imzaladı.
Uluslararası Af Örgütü Arakanlı Müslümanların içinde bulundukları zor durumun temel nedenlerini inceleyen ayrıntılı raporu yakın zamanda yayımladı ve Arakanlı Müslümanların apartheid kapsamına giren devlet destekli ve kurumsallaşmış ayrımcılığa maruz kaldığını ortaya koydu.
Biraj Patniak, konu hakkındaki açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı: “Bangladeş hükümetinin bu umursamaz anlaşmayı geri çekerek Arakanlı Müslümanlara cömert bir ev sahibi olarak kazandığı itibarı koruması için hala zamanı var. Uluslararası hukuku ihlal ederek mültecileri kaçtıkları dehşetlere zorla geri göndermenin ise utançtan başka hiçbir getirisi olmaz.”
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’