Balkanlar'daki Sınır Önlemleri İnsan Hakları İhlallerine Yol Açıyor!
Uluslararası Af Örgütü, Balkanlar'da uygulanan yeni sınır önlemleri ve mülteci krizine yönelik bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada, "Makedonya, Sırbistan ve Hırvatistan hükümetlerinin neredeyse aynı anda uygulamaya başladığı yeni sınır kontrol kuralları, son 48 saatte büyük ölçekli insan hakları ihlallerine neden oldu" denildi. Açıklamada, bu ihlaller arasında göçmen veya mülteci olarak değerlendirilen bireylere karşı toplu sınırdışı ve ayrımcılığın yer aldığı da vurgulandı.
Uluslararası Af Örgütü, 18 Kasım'dan bu yana bu rotadaki yeni önlemlerin nasıl uygulandığını, pek çok kişinin sığınma prosedürlerine erişiminin engellendiğini ve binlerce kişinin Yunanistan'ın Makedonya sınır geçişinde korkunç koşullarda mahsur kaldığını gözlemledi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, "Bu son derece endişe verici olaylar zinciri binlerce kişiyi, sadece geldikleri yer nedeniyle belirsizlik içinde mahsur bırakmıştır. Balkanlar ve Avrupa'daki hükümetlerin Balkanlar'daki rotada güvenliği geliştirmek ve sığınmaya erişimi sağlamak için birlikte daha yakından çalışması gerektiğine söz verdiği zamanda, bunun tam tersi yaşanmaktadır" dedi.
Dalhuisen sözlerine şöyle devam etti: "Bu hükümetlerin yetersiz koşullarda mahsur kalmış ve gidecek bir yeri olmayan binlerce insanın durumunu düşünmeden hareket ettiği görülmektedir. Bu, mahsur kalan insanları kaçakçıların ellerine itecektir. Daha binlerce kişi yoldayken, daha da kötüleşen bu felaketi tersine çevirmek için harekete geçilmesi gereklidir."
Geri itmeler ve ırk ayrımcılığı
18 Kasım akşamı, Makedonya, Sırbistan ve Hırvatistan bir anda sınır yönetim pratiklerini önceden uyarmaksızın ve neredeyse aynı anda değiştirdi.
Makedonya, Afganistan, Irak veya Suriye'den olduğunu belgelerle kanıtlayamayan herkesi reddederek bu pratiği uygulayan ilk ülke oldu. Bu, Sri Lanka, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Pakistan'dan gelen veya kimlik belgeleri olmayan binlerce insanın mahsur kalması anlamına geliyor. Idomeni köyündeki Yunan sınır polisi Afganistan, Irak veya Suriye dışındaki ülkelerin yurttaşlarını, Makedonya'nın kendilerine izin vermeyeceği gerekçesiyle sınırı geçmelerine engel oldu.
Ertesi gün saat 11'de ise Makedonya yetkilileri aniden sınırı tüm ülke vatandaşlarının geçişine kapattı ve gece boyunca kapalı tuttu. 20 Kasım günü sınır tekrardan açıldı, ancak Suriye, Afgan ve Irak vatandaşlarının saatte 50 kişinin geçişine izin verildi. Bunun dışında sınırda yoğun bir şekilde Makedon polisi varlığı mevcuttur.
İnsani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) sahadaki personeline göre 19 Kasım gecesi yaklaşık 6 bin kişi Idomeni'de gecelemek zorunda kaldı, bir önceki gece ise bu sayı 1500 idi. Yine MSF'e göre 21 Kasım gecesi yaklaşık 8 bin kişinin kalması bekleniyor. Öte yandan sınırın Makedonya tarafında bulunan Gevgelija'daki kabul merkezi ise boş bir durumda ve kullanılmıyor.
Yunan yetkileri polis desteği gönderse de, Uluslararası Af Örgütü bu polislerin insani ihtiyaç desteği sağlamadığını not etmiştir.
Bu arada toplumlar arasında gerginlikler de başgöstermiştir. 19 Kasım günü 200'e yakın İran vatandaşı Makedonya'ya Suriye vatandaşlarını taşıyan treni engelleyerek tren yolu üzerinde protestoda bulunmuştur.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’