Arakanlılar Bangladeş’e göçün üçüncü yılında çapraz ateş ve pandemi riski altında
Myanmar ordusunun Arakan Eyaleti’nde yürüttüğü askeri operasyonlar nedeniyle 740 bin Arakanlının evlerini terk etmeye zorlanarak komşu Bangladeş’e sığınmasının üçüncü yıldönümü. Bölgeyi yakından takip eden Uluslararası Af Örgütü bugün bir açıklama yayımlayarak, Arakanlılara dönük kuşatmanın devam ettiğine dikkat çekti, açıklamada “pandemi ve saldırı risklerinin arttığı bölgede Arakanlılar çatışmalar nedeniyle çapraz ateş altında” denildi.
Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar Bölgesel Direktör Yardımcısı Ming Yu Hah tarafından yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Arakan Eyaleti’nin kuzeyindeki sahada durum göz önünde bulundurulduğunda, Myanmar’ın Arakanlı mültecilerin eve dönmesini istemediği her zamankinden daha net anlaşılıyor.”
“Üç yıl önce sınırın diğer tarafına sığınan Arakan halkı kuşatma altındadır. Hayatlarını tüm yönleriyle etkileyen apartheid rejimine son vermeyen devletleri tarafından kuşatma altındalar. Myanmar ordusunun etnik Arakanlı silahlı grup Arakan ordusuna karşı verdiği ölümcül savaşta, Arakanlı erkekleri, kadınları ve çocukları çapraz ateş altında bırakan çatışmalar nedeniyle kuşatma altındalar.”
Çatışmaların yanı sıra pandemi riski de kapıda
“Ayrıca, Arakan halkı, sağlık hizmetlerinin utanç verici derecede eşitsiz şekilde sağlandığı bir ülkede gittikçe yaklaşan COVID-19 pandemisi tehdidi nedeniyle de kuşatma altındadır. Tüm bunlar, BM Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin bu yılın başlarında verdiği kararın ardından Myanmar’ın Arakanlıları koruması gerektiği bir dönemde yaşanıyor.”
“Myanmar, Arakan Eyaleti’nin kuzeyindeki belirli bölgelerde çevreyi de değiştiriyor. İncelediğimiz video görüntüleri, fotoğraflar ve tanıklıklara göre daha önce Arakanlılara ait olan topraklar üzerinde idari yapılar da dahil yeni binalar yükseliyor. Arakanlılar ise şantaj ve kundaklama saldırılarının yanı sıra gittikçe artan mayın ve patlamamış mühimmat tehdidine maruz kalıyor.”
“Bu bilgilerin büyük bir kısmı ise uzun süreli internet kesintileri nedeniyle Arakan Eyaleti’nin dışına çıkmadı. Birçok kasabada 12 aydan uzun süre kesilen internet bağlantısı halen çok yavaş veya kullanılamaz halde. Tüm bu değişiklikler yalnızca üç yıl içinde meydana geldi. Gelecek üç yılda Arakan Eyaleti’nin kuzeyi ne durumda olacak? Daha önce burada yaşayan ve evlerine geri dönmeyi umut eden Arakanlı mülteciler için bölgenin tanınmaz hale gelmesinden endişe ediyoruz.”
Af Örgütü bölgeye dair video görüntülerini de İngilizce Twitter hesabından paylaştı.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir