Akdeniz'de Göçmen Botu Kazaları AB'nin Harekete Geçmesine Duyulan İhtiyaca Dikkat Çekiyor
Bugün İtalya'ya gidecek olan bir botun Libya kıyısı açıklarında batması ve çoğu kişinin boğulmuş olmasından endişe edilmesinin ardından Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yaparak Avrupa liderlerinin Avrupa Birliği'nde (AB) uluslararası korumaya erişmek isteyen göçmen ve mültecilere güvenli ve yasal yollar sağlamak için daha fazlasını yapması gerektiğini dile getirdi.
250 mülteci ve göçmeni taşıdığı iddia edilen geminin Tripoli’nin doğusundaki Tacura yakınında batmasının ardından Libya donanması 36 kişinin kurtarıldığını söyledi. Basında çıkan haberler, Orta Akdeniz’de geçen günlerde başka iki botun da batmış olabileceğini ve yüzlerce kişinin boğulmuş olabileceğine işaret ediyor.
Uluslararası Af Örgütü; yeniden yerleşme, insani kayıt programları ve aile birleşimini kolaylaştırma için Avrupa sınırlarına ulaşmaya çalışan mülteciler için güvenli ve yasal rotaları güvence altına almaları için AB liderlerine sesleniyor.
Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, "AB üye devletlerinin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki mülteci krizine tepkisi utanç verici oldu. Akdeniz'de artan ölü sayısı AB'nin mevcut sığınma ve göçmenlik politikaları ve uygulamalarının yetersizliğine dikkat çekiyor. Avrupa liderleri ne pahasına olursa olsun insanların Avrupa'ya erişmesini engellemek istiyor, umutsuz insanları daha tehlikeli rotalar izlemeye zorluyor" diye konuştu.
Dalhuisen sözlerine şöyle devam etti: "Avrupa ülkeleri savaşta olan Suriye gibi, çatışmalardan kaçan mültecilere acınası sayıda yeniden yerleşim yeri sundu. Yeniden yerleşim yerlerinde gözle görülür bir artış sağlanması mültecilere can simidi niteliğinde olacaktır ve bu tehlikeli geçişi gerçekleştirmek zorunda kalanların da sayısında düşüş yaşanmasına yardımcı olacaktır. AB liderleri Avrupa'ya ulaşmaya çalışan mülteci ve göçmenlere güvenli ve yasal yollar açma konusunda isteksiz davrandı. Bu tutumlarını değiştirmedikleri sürece daha çok insan denizde hayatını kaybedecektir."
BMMYK'ya göre, geçiş yapmaya çalışan 2500’den fazla insan boğuldu ya da kayboldu.
Avrupa’ya ana gidiş noktası olan Libya’da kötüye giden güvenlik durumu ve milislerin çatışmaları, daha fazla mülteci ve göçmenin ülkeden kaçış yolu aradığı anlamına geliyor.
Uluslararası Af Örgütü’nün Libya ve İtalya arasındaki riskli deniz geçişleri hakkındaki raporu bu aydan sonra yayımlanmaya hazır.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’