Af Örgütü Polisin Aşırı Güç Kullanımını Engellenmesi İçin Yeni Bir Yönerge Yayımladı
Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında polisin aşırı güç kullanımının engellenmesi için yeni bir yönerge yayımladı. "Güç Kullanımı: Kolluk yetkilileri tarafından güç ve ateşli silahlar kullanımı hakkında BM temel prensiplerinin uygulanması için yönergeler" isimli rehber, kolluk kuvvetlerinin uluslararası standartlara göre uyması gereken yükümlülüklerin altını çiziyor. Yönerge bugün (7 Eylül 2015) bir seminer ile basına duyuruldu.
Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan basın açıklaması şöyle:
Ferguson sokaklarından Brezilya'nın favela'larına kadar polis güç kullanıyor ve ölümle neticelendiğinde ateşli silahlar dünya çapında manşetlere oturuyor.
Gösterilere müdahalenin de olduğu sayısız diğer durumda polis, çatışmanın barışçıl bir şekilde çözümünü aramak yerine güç kullanımına çok çabuk başvuruyor.
Pek çok ülkede polisin keyfi, ihlal edici veya aşırı güç kullanımında biber gazı, plastik mermi ve diğer silahlarına başvurması, insanların ölümü veya yaralanması da dahil gibi ciddi kayıplara ciddi kayıplara neden oluyor. Bunun sonucunda genellikle çok az veya hiçbir zaman hesap veriliyor.
Kolluğun bu ciddi eksikliğine Uluslararası Af Örgütü, hayatın ve fiziki bütünlüğün korunmasına saygıya azami öncelilik verilmesinin sağlanması için yetkililere yönelik kapsamlı bir yönerge yayımlayarak karşılık verdi.
Raporun yazarı ve Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesi Polis ve İnsan Hakları Programı'ndan Dr. Anja Bienert, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, "dünya çapında pek çok ülkede polis güç kullanımında uluslararası standartların veya mevcut ulusal yasaların ihlali halinde genellikle insanlar ölüyor ya da ciddi bir şekilde yaralanıyor" denildi.
"Kimse polisin zor ve hatta tehlikeli görevler yerine getirdiğine karşı değil. Fakat hükümet ve kolluk yetkilileri sık sıkpolisin sadece hukuki bir şekilde, insan haklarına uygun ve son çare olarak güç kullanabileceği bir çerçeve oluşturmak hususunda sık sık başarısız oluyor."
"Bu yeni yönergelerle bu boşluğun kapatılması ve polisin güç kullanımının aşırı, ihlal edici, keyfi veya hukuksuz olmadığının sağlanması hususunda devletlerin yasal ve pratik önlemler alınmasını amaçlıyor. Bunun gerçekleşmesi için polis tarafından uygulanan gücün tam bir şekilde hesap verilir olması gerekmektedir."
Uluslararası Af Örgütü, "Güç Kullanımı: Kolluk yetkilileri tarafından güç ve ateşli silahlar kullanımı hakkında BM temel prensiplerinin uygulanması için yönergeler" isimli rehberi, Eylül 1990'da BM Temel Prensipleri'nin yürürlüğe girmesinin 25. yılında yayımladı.
Dünyanın bütün bölgelerinde, polisin güç ve ateşli silah kullanımının neden olduğu ölümler ve ciddi yaralanmalara dair örnekler mevcut. Bu örnekler arasında:
- Brezilya'da siyah bir gencin polisin orantısız müdahalesi sonucu öldürülmesi,
- ABD'de polisin Afro-Amerikalı erkeklere orantısız müdahalesi örneği gibi silahsız insanların ölümüne neden olan ateş açmaları,
- Bangladeş'te özel polis kuvvetlerinin ölümcül silahlarla gerçekleştirdiği operasyonlarla pek çok kişinin ölümüne neden olması,
- Polisin Bahreyn, Burundi, Kamboçya, Yunanistan, İspanya, Venezuela, Ukrayna'da gösterilerde polisin biber gazı, plastik mermi ve diğer güç kullanım araçları ve hatta ateşli silah kullanımı sonucu ciddi kayıplara neden olması yer alıyor.
Raporun tam metnine ulaşmak için tıklayınız.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir