ABD'nin İsrail Silahlı Kuvvetlerine Yakıt Sevkiyatı Yapmasını Durdurun
Uluslararası Af Örgütü, şu anda İsrail ordusu tarafından kullanılmak üzere İsrail yolunda olan ABD yakıt sevkiyatının ABD hükümeti tarafından derhal durdurulması çağrısında bulunuyor.
Hava ve diğer askeri saldırılarla sivil kayıpların sayısının artmasına rağmen ABD hükümeti, İsrail silahlı kuvvetlerine savaş uçakları ve askeri araçlar için yüz binlerce ton yakıt sağlamaya devam etti. ABD'den en son yapılan uçak yakıt sevkiyatı 14 Temmuz'da, çatışmanın başlamasından bir hafta sonra gerçekleşti. 2013 ila 2014 arasında ABD'den İsrail'e dokuz sevkiyat daha gerçekleşmiş. ABD yakıtı taşıyan bir tanker şu anda Azore Adaları'nı geçti ve 12 Ağustos'ta İsrail'e varması bekleniyor.
Uluslararası Af Örgütü'ne Chicago'daki TransArms ve Antwerp'deki International Peace Information Service tarafından sağlanan belgelere göre, ABD bayraklı yakıt tankeri "Overseas Mykonos", rotasını Gazze Şeridi'nin hemen kuzeyinde büyük bir petrol terminali olan Aşkelon olarak belirleyip Houston'dan çıktıktan sonra 23 Temmuz 2014'te Teksas'taki Corpus Christi limanından ayrıldı.
Uluslararası Af Örgütü Silahlar Denetlensin Kampanyası ve İnsan Hakları Direktörü Brian Wood, "Sivil ölümlerin artmasına ve korkunç yaralanmaların gerçekleşmesine yol açan saldırılarda kullanılan askeri araçlar ve savaş uçaklarına yakıt sağlamaya devam ederek ABD hükümeti, ellerine daha fazla kan bulaştırıyor. İsrail ordusuna silah ve yakıt sevkiyatı yapmaya devam etmek yerine ABD derhal bu sevkiyatları durdurmalı ve iki tarafın da gerçekleştirdiği zulümlerle ilgili uluslararası bir soruşturmayı desteklemeli" diye konuştu.
İsrail Savunma Kuvvetleri'nin saldırıları -8 Temmuz'da insafsız hava ve kara saldırılarının başlamasından bu yana- inanılmaz boyutlarda bir yıkıma yol açtı. Binlerce ev yerle bir edildi ve sivillerin yaşadıkları binalar hasar gördü, bunlara tıbbi merkezler ve hayati önem taşıyan alt yapılar da dahil. Şu ana kadar çoğunluğu sivil ve 440'ı çocuk olan 1.800 Filistinli öldü. En az 64 İsrail askeri, iki sivil ve bir Tayland vatandaşı Hamas ve Filistinli diğer silahlı grupların İsrail'e hedef ayrımı gözetmeyen roket saldırılarını sürdürmesi sonucu öldürüldü. Ufukta çatışmalara kalıcı bir son verileceği gözükmezken, Uluslararası Af Örgütü tüm devletlere derhal Gazze'deki çatışmanın tüm taraflarına kapsamlı bir silah ambargosu uygulama çağrısında bulunuyor. Örgüt, son dört haftada Gazze'de iki tarafın da savaş suçuna varacak suçlar işlediği yönünde kanıtlar artarken, çatışmanın tüm taraflarına kapsamlı bir silah ambargosu uygulaması için defalarca çağrı yapmıştı.
Wood, "Hem ABD hem de İran çatışmanın taraflarına askeri destek vererek, uluslararası hukuk uyarınca ihlal gerçekleştirilmesini sağlamaktan suçlu. Askeri teknolojiler tedarik edilmeden Gazze'deki çatışmada uluslararası hukuk bu kadar geniş çaplı bir şekilde, üst üste ve cezasızlıkla ihlal edilemezdi. İki taraftan da ihlalleri gerçekleştirenler sorumlu tutulmadan, ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirmekte kullanılacak askeri tedariklerin sevkiyatına izin verilmemeli" dedi.
Uluslararası Af Örgütü İsrail ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları'ndaki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı'na sevk edilmesi için çağrı yapıyor.
İsrail'e ABD yakıt sevkiyatı
Uluslararası Af Örgütü'ne sağlanan sevkiyat dokümanları “Overseas Santorini” ve kardeş gemisi “Overseas Mykonos”un İsrail'deki Aşkelon petrol terminaline Ocak 2013'ten bu yana en az 10 kere demirlediğini -Ocak 2014'ten bu yana altı kez- ve toplamda ABD hükümetinin İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne 277.000 ton uçak yakıtı sağladığını gösteriyor. İki tankerin sorumluluğu da Atina merkezli OSG Ship Management (GR) Ltd'ye ait.
İsrail'in 08 Temmuz'da Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat Operasyonu"nu başlatmasından yedi gün sonra, en yakın tarihli uçak yakıtı sevkiyatı, ABD bayraklı bir petrol tankeri olan “Overseas Santorini” tarafından yapılmıştı. Tanker 21 Haziran 2014'te Teksas'taki Corpus Christi'den ayrılmış ve 14 Temmuz 2014'te ABD Savunma Bakanlığı Lojistik Ajansı - Enerji'nin (DLA Energy) kontratında bulunan 26.000 ton uçak yakıtı taşıyarak Aşkelon'a gelmişti.
ABD silahlı kuvvetleri ile müttefiklerine yakıt çeşitleri sağlamak ve dağıtmakla sorumlu ABD ajansı DLA Energy, 2013 ile 2014 arasında İsrail'e gönderilen 10 uçak yakıtı sevkiyatının dokuzunu gerçekleştirdi. Diğer sefer, New York'taki Konsoloslukları aracılığıyla "İsrail Hükümeti" tarafından denetlenmiş.
Son yıllarda DLA Energy, ABD enerji firmalarına -özellikle de San Antonio merkezli Valero Enerji'nin yan kuruluşuna- yüz milyon dolarlar değerinde sözleşmeleri ihale etti. Bunu İsrail silahlı kuvvetlerine uçak yakıtı tedarik edilmesi karşılığında yaptı.
Ekim 2013'te DLA Energy, Teksas merkezli Valero Marketing and Supply Co. firmasına, İsrail ordusuna uçak türbin yakıtı teslimatı için maksimum 331 milyon ABD Doları değerinde bir sözleşme; Teksas, Bay City merkezli Petromax LLC firmasına da İsrail ordusuna otomotiv yakıtı teslimatı için bir sözleşme ihale etti.
Daha öncesinde Valero Marketing and Supply Co. firmasına 2013'te İsrail ordusuna uçak yakıtı teslimatı için maksimum 246 ABD Doları değerinde bir sözleşme ihale edilmişti. Uluslararası Af Örgütü kendileri ile temasa geçtiğinde Valero adına bir sözcü, tedarik sözleşmelerinin ayrıntılarını müzakere etmenin şirket politikaları olmadığı cevabını almıştı. OSG Ship Management ve Petromax ise Uluslararası Af Örgütü'nün mektuplarına halen cevap vermedi.
16 Nisan 2013'te ABD Kongresi'ne, İsrail hükümetinin "ABD İsrail'in güvenliğini taahhüt etmektedir" diyerek 2.7 milyon ABD Doları değerinde, yaklaşık 28 milyon ton JP-8 (tepkili itme) uçak yakıtı istediği bildirildi. JP-8 yakıtı İsrail hava kuvvetleri tarafından Gazze'de şu anda düzenlenen askeri operasyonda kullanılan ABD'nin ürettiği F-16 uçakları ve aynı zamanda saldırı helikopteri, tank ve motorlarının çeşidine bağlı olarak diğer kara askeri araçlarında kullanılıyor.
F-16 uçakları İsrail savunma kuvvetlerinin en az 12 birliği tarafından kullanılıyor. İsrail 1980'lerden bu yana 300'den fazla F-16 uçağı temin etti ve 170'ten fazlasının aktif olarak faaliyet gösterdiği iddia ediliyor.
ABD Dış Yardım Yasası uyarınca "uluslararası düzeyde tanınan insan haklarının süreklilik arz eden ve ağır bir şekilde ihlal edilmesini sağlayan tüm ülkelerin hükümetlerine" güvenlik desteği sağlanamaz. Fakat, birbirini izleyen ABD yönetimleri Yasa'da bulunan ve Başkan'a İsrail'e "olağandışı durumlarda" tedarik göndermeye devam etmelerine izin veren bir şartı kullandı.
Wood, "İsrail'e çok fazla miktarda silah ve askeri yakıt tedariki yapmanın yıkıcı insani bedeline gözünü ısrarlı bir şekilde kapatarak ABD, utanmaz bir şekilde en temel insan haklarını hiçe saymaktadır" dedi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’