ABD’nin COVID-19 aşıları için fikri mülkiyet güvencelerinden feragat anlaşmasına desteği daha fazla ülkeyi harekete geçirmeli
ABD hükümetinin COVID-19 aşıları için fikri mülkiyet güvencelerinden feragat anlaşmasına desteğini açıklamasının ardından Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard şunları söyledi:
“Bugün, ABD, küresel dayanışma adına cesur bir adım attı. Biden yönetimi COVID-19 aşıları için fikri mülkiyet güvencelerinden feragat anlaşmasını destekleyerek dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanın hayatını birkaç ilaç devinin ve paydaşlarının kârlarından önde tuttuğunu göstermiştir. Avustralya, Brezilya, AB ve Birleşik Krallık gibi diğer varlıklı ülkeler de aynısını yapmalıdır. Yalnızca bilgi ve teknoloji paylaşımı, aşıları olabildiğince çok kişiye mümkün olan en kısa sürede ulaştırmak için üretimi hızlandırabilir. Bu pandemiye son vermenin tek yolu ona küresel çapta son vermektir. Küresel çapta son vermenin tek yolu ise insanları kârdan önde tutmaktır.”
"Yalnızca bilgi ve teknoloji paylaşımı, aşıları olabildiğince çok kişiye mümkün olan en kısa sürede ulaştırmak için üretimi hızlandırabilir. Bu pandemiye son vermenin tek yolu ona küresel çapta son vermektir. Küresel çapta son vermenin tek yolu ise insanları kârdan önde tutmaktır.”
Agnès CallamardUAÖ Genel Sekreteri
Arka Plan
Ekim 2020’de, Hindistan ve Güney Afrika, küresel çapta sürü bağışıklığına ulaşıncaya kadar ülkelerin COVID-19’la ilgili ürünler için patent ve belli başlı diğer fikri mülkiyet hakları vermesine veya uygulamasına izin vermeyecek bir feragat anlaşması talep etti.
Kabul edildiği takdirde anlaşma, ecza ürünlerindeki patentler gibi bazı fikri mülkiyet haklarının yürürlüğe konulmasını, uygulanmasını ve zorunlu kılınmasını askıya alacak ve COVID-19 tanı, tedavi ve aşılarının daha düşük maliyetle daha fazla geliştirilmesini ve üretimini kolaylaştıracak.
60 ülke feragat teklifini ortak bir şekilde finanse ediyor ve Dünya Ticaret Örgütü’ne üye 164 ülke arasından 100’den fazlası teklifi destekliyor. Buna karşılık Avustralya, Brezilya, AB, Japonya, Norveç, İsviçre, ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere varlıklı ülkelerin önemli bir kısmı teklife hâlâ itiraz ederken Kanada gibi diğerleri ise tarafsız duruyor.
Halkın Aşı Birliği’nin yayımladığı anket, ABD halkının %69’unun anlaşmayı desteklediğini gösterdi. Uluslararası insan hakları standartları ve ticaret kuralları, fikri mülkiyetin katiyen halk sağlığına mâl olmaması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.
DTÖ’nün Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması (TRIPS), ilaç şirketleriyle ilgisi olan birçok fikri mülkiyet türüne ilişkin asgari standartları belirlemektedir. Telif hakları, ticari markalar, patentler, (ticari sırlar ve test verileri dahil) gizli bilgiler ve rekabeti engelleyen uygulamalar bunlar arasındadır.
Basın Açıklamaları
- ABD: Google, reklam servislerinin tekel oluşturduğuna yönelik mahkeme kararının ardından haklara saygılı bir yaklaşıma geçmeli
- Türkiye: Avukatlık mesleğine yönelik saldırılar kabul edilemez
- Küresel: Kaydedilen infazlar 2015’ten bu yana en yüksek sayıya ulaştı
- Macaristan: UCM'den çekilmek firari Binyamin Netanyahu'yu tutuklama konusundaki yasal yükümlülüğü ortadan kaldırmaz
- Suriye: Alevi sivillere yönelik kıyı bölgelerindeki katliamlar savaş suçu olarak soruşturulmalı
- Türkiye: Protestolar sırasında barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarını güvence altına alın
- Türkiye: Barışçıl protestoculara yönelik hukuk dışı ve gelişigüzel saldırılar sona ermeli ve genel protesto yasakları derhal kaldırılmalıdır
- Türkiye: İBB Başkanı’nın gözaltına alınması da dahil süregelen baskılarda büyük artış