ABD/Birleşik Krallık: Julian Assange’ın ABD’ye iadesi için açılan dava durdurulmalı ve suçlamalar düşürülmeli
- Uluslararası Af Örgütü iade davasının ana duruşması öncesinde kampanya başlatıyor.
- Casusluk suçlamaları, yayıncıları ve gazetecileri korkutmayı amaçlıyor.
- İngiltere Assange’ı adil yargılanmayacağı açık olan ABD’ye göndermemeli.
- ABD, Wikileaks nedeniyle sürdürdüğü Julian Assange’a dönük suçlamaları düşürmeli.
Birleşik Krallık yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi’nde tutulan Julian Assange’ın Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) iade edilmesi için açılan davanın ana duruşması 24 Şubat’ta görülecek. ABD yetkilileri Assange’a, Wikileaks’teki çalışmaları kapsamında, gizli belgeleri yayınlaması nedeniyle suçlamalar yöneltiyor.
Duruşma öncesi bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Assange’ın iadesini talep eden ABD yetkililerinin casusluk suçlamalarını ve bununla bağlantılı diğer tüm suçlamaları düşürmesini istedi. Af Örgütü, Assange’ın acilen serbest bırakılması gerektiğini açıkladı.
Uluslararası Af Örgütü açıklamasında, “ABD’deki suçlamaların düşürülmemesi halinde Birleşik Krallık yetkilileri Julian Assange’ın ağır insan hakları ihlallerine maruz kalabileceği ABD’ye iade edilmemesini güvence altına almalıdır” denildi.
‘Halkın bilgi alma hakkı engellenemez’
UAÖ Avrupa Direktör Yardımcısı Massimo Moratti konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “ABD hükümetinin, ordunun işlediği savaş suçlarını da gösteren gizli belgeleri yayınladığı için Julian Assange’ın peşini bırakmaması, ifade özgürlüğüne yönelik geniş çaplı bir saldırıdan başka bir şey değildir” dedi. Moratti, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu dava, güvenilir kaynakların açıkladığı bilgileri yayınlayarak, yetkililerin suçlarını ortaya çıkaran gazeteciler ve diğer kişiler üzerinde çaydırıcı bir etki yaratabilir. Bu da hükümetlerin neler yaptığına dair halkın bilgi edinme hakkını son derece olumsuz etkileyebilir. Assange’a buna benzer fiilleri nedeniyle yöneltilen tüm suçlamalar düşürülmelidir.”
‘Assange ABD’de ağır insan hakları ihlallerine uğrayabilir’
UAÖ’nün yaptığı incelemelere göre Julian Assange’a yöneltilen suçlamalar doğrudan Assange’ın WikiLeaks’te yaptığı çalışmalar kapsamında gizli belgeleri yayınlamasından kaynaklanıyor. Tek başına suç teşkil etmemesi gereken bu fiil, araştırmacı gazetecilerin mesleki kapasiteleri ölçüsünde düzenli olarak yaptıkları işin aynısıdır.
“Birleşik Krallık yetkilileri açık ve net bir şekilde Assange’ı ağır insan hakları ihlallerine uğrayabileceği ABD’ye göndermemekle yükümlüdür” diyen Moratti, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Julian Assange ABD’de uzun süreli hücre hapsi de dahil olmak üzere işkence ve diğer türde kötü muamele kapsamına giren tutukluluk koşullarıyla karşı karşıya kalabilir. En üst düzey ABD yetkililerinin kamuoyunda Assange’a karşı planlı bir kampanya yürüttüğü ve masumiyet karinesi ilkesine önemli ölçüde zarar verdiği göz önünde bulundurulursa, Assange’ın adil olmayan bir biçimde yargılanması son derece muhtemel.”
Af Örgütü, uluslararası insan hakları hukukunun, kişilerin ağır insan hakları ihlallerine uğrama riski altında olduğu ülkelere gönderilmesini yasakladığını hatırlattı. “Birleşik Krallık Julian Assange’ı ABD’ye iade eder veya herhangi başka bir yoldan gönderirse uluslararası yükümlülükleri ihlal etmiş olur” dedi.
Tüm dünyada bir imza kampanyası başlatan Uluslararası Af Örgütü, ABD yetkililerine, Julian Assange’a yönelik Wikileaks’teki yayın faaliyetlerinden kaynaklanan tüm suçlamaları düşürme çağrısında bulunuyor.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’